Podle závěru České školní inspekce nebyl postup školy v pořádku. Neprodleně nezasáhla a nedbala nabídky okamžité pomoci ze strany odborníků z pedagogicko-psychologické poradny. Z Bohuňovic odešel kvůli agresi ze strany několika spolužáků jeden žák. Od září nastoupí ze stejného důvodu jinam druhý hoch.

Inspekce, která již poslala závěr kontroly zřizovateli školy, tedy obci, potvrdila, že šikana byla v bohuňovické škole již v minulém školním roce 2014/2015 a zopakovala se následující vyučovací rok.

„Ředitelka nezajistila dodržování zákona zejména v oblasti zajištění bezpečnosti a ochrany žáků před rizikovými jevy, nevytvořila podmínky pro jejich předcházení a neprodleně nepřijímala účinná opatření k nápravě," shrnul náměstek ústředního školního inspektora České školní inspekce Ondřej Andrys.

„Škola nevyužila doporučení uvedená ve zprávě z psychologické intervence, ani nepřijala nabídku školského poradenského zařízení ke spolupráci, aby se objasnila rizika v konkrétní třídě a doporučil vhodný postup práce s tímto kolektivem. Důsledkem nečinnosti školy a na doporučení školského poradenského zařízení přestoupil žák na jinou základní školu," doplnil náměstek.

Inspekce byla ve škole na kontrole již krátce před šetřením stížnosti matky jednoho ze šikanovaných hochů. „Na základě tohoto podnětu byla provedena kontrola, při které bylo rovněž shledáno porušení školského zákona. Šlo o případ, ve kterém nebyl zajištěn dohled nad žáky a informován zákonný zástupce žáka. Inspekce zjistila v jednom měsíci závažná pochybení v činnosti ředitelky školy," informoval Ondřej Andrys a dodal, že zcela spokojeni neodešli inspektoři z bohuňovické školy ani na podzim 2015.

Starosta Bohuňovic Jiří Slepica (seskupení Zodpovědně a slušně pro Bohuňovice) potvrdil, že rada obce již rozhodla o vypsání konkurzu na místo ředitele bohuňovické základní a mateřské školy. K závěrům inspekce se nevyjádřil s vysvětlením, že si je doposud nestihl detailně nastudovat. „Závěry se nepochybně bude zabývat rada obce," uvedl starosta.

Radní se sešli v úterý 19. července. „Poškozuje to školu a jejího zřizovatele. Ale jak to vlastně bylo?" poznamenal Jiří Slepica, který již dříve šikanu v kolektivu zpochybnil a poukázal na to, že případ není tak jednoznačný. Od nového ředitele školy očekává, že si udělá vlastní obrázek a zasadí se o očištění jména školy. „Máme kvalitní základní školu s výbornými pedagogy a je potřeba, aby panovala důvěra a dobře se pracovalo. Bohužel došlo k něčemu, co se nezachytilo ideálně. Do budoucna zajistíme, aby se nic podobného nezopakovalo," do­dal.

Šikanu řešili rodiče přestoupením syna na jinou školu

Na útoky ze strany několika spolužáků si stěžovali dva chlapci. Doma nic bližšího neřekli, v obou případech vyšly podrobnosti najevo až během pohovoru v pedagogicko-psychologické poradně. „Až tam jsem se dozvěděla, co všechno mu dělali: brali věci, kopali do něj a strkali, nadávání bylo na denním pořádku," líčila jedna z maminek Lucie McMullin.

Škola nato s dětmi s pomocí specialistů z poradny pracovala a podle matky bylo během krátké doby po problémech. Od nového školního roku (pozn. red. loňského podzimu) však nastaly znova. Na třídních schůzkách se proti ženě postavili rodiče útočníků a vinu svalovali na jejího syna. Chlapec vloni v listopadu nastoupil do jiné základní školy, kde se mu podle matky daří velmi dobře a v kolektivu je oblíbený.

Tím to mohlo pro matku hocha skončit. Jenže letos na jaře ji znovu kontaktovala pedagogicko-psychologická poradna, a to kvůli jinému chlapci z bohuňovické základky. Opět kvůli podezření na šikanu. Zatímco v případě prvního hocha se podle matky jednalo spíše o psychologický teror, u druhého docházelo i k fyzickému napadání. Matce proto došla trpělivost a obrátila se na obec a školní inspekci.

Druhý šikanovaný hoch zůstal ke konci školního roku doma a podle maminky přejde od září na jinou školu. Útoky podle matky trvaly od ledna, kdy se rodina přistěhovala do Hlušovic a děti společně jezdily vlakem do školy v sousedních Bohuňovicích. „Děti Lukášovi začaly nadávat, bít ho, ale syn nám nic neřekl," popisovala Katarína Golhová, matka Lukáše. Vše opět vyšlo najevo až v pedagogicko-psychologické poradně. „Jeho třídní učitelka si všimla, že by mohl být dyslektik a dysgrafik, proto jsme šli na vyšetření," vysvětlila matka.

Škola má zájem obnovit svoje dobré jméno

Vedení školy se k podezření na šikanu koncem června vůbec nechtělo vyjadřovat s vysvětlením, že vše je prošetřováno. Ředitelka školy Jana Divišová ujistila, že je v zájmu školy vše důkladně prošetřit a přijmout opatření.

Odborníci z Pedagogicko-psychologické porady Olomouckého kraje koncem školního roku spolupracovali se školou. Ocenili, že škola má zájem problém řešit. „Jde o citlivou kauzu. V současné době škola začala reagovat velmi dobře. Nastupuje řešení tak, jak má," hodnotil v posledním týdnu školy Lubomír Schneider, ředitel krajské poradny, jejíž pracovníci upozornili vedení základky na podezření ze šikany již v loňském roce a zároveň kantorům nabídli pomocnou ruku. K případům obou chlapců se vyjádřit nemohl s ohledem na ochranu dětí.