Kabinet Jiřího Rusnoka vládne bez důvěry už čtvrtý měsíc a po volbách je zřejmé, že – snad kromě lidovce Tomáše Podivínského – se jeho členové brzy rozprchnou do soukromé sféry či na zajímavá místa ve státní správě. Jejich odpoutávání od hlavy státu, která je vyzdvihla do ministerských křesel, je den ze dne zřetelnější. Dnes má vláda rozhodnout o tom, koho Česká republika podpoří jako organizátora již zmíněné výstavy EXPO 2020.

Kandidáty jsou Jekatěrinburg (Rusko), Sao Paolo (Brazílie), Dubaj (Spojené arabské emiráty) 
a Izmir (Turecko). Vítěze zvolí mezinárodní výstavní byro už příští středu v Paříži. Přes 70 zemí podporuje Jekatěrinburg. Ten se do soutěže přihlásil s tématem Globální rozum: budoucnost globalizace a její vliv na náš svět. Na pražské konferenci Perspektivy spolupráce ČR s Ruskem a dalšími zeměmi států BRICS ruskou kandidaturu podpořil i prezident Miloš Zeman. „Já mohu mluvit za prezidenta České republiky, ale jestli mám nějaké slovo, budu se snažit, aby jmenovitě Jekatěrinburg byl místem této světové výstavy, protože mi řekli, že váš konkurent bude Izmir. Kdyby byla konkurentem Praha, jistě plně chápete, že bych podporoval Prahu. Ovšem v tomto případě budu podporovat Jekatěrinburg proti Izmiru," uvedl v rozhovoru pro TV Rossija letos 2. června.

Zájem na Turecku mají vlivní podnikatelé

Deník, který byl mediálním partnerem konference, se nyní z vysokých vládních kruhů dověděl, že většina ministrů se proti prezidentově vůli přikloní k Turecku. „Materiál 
o podpoře EXPO jde teprve do vlády, kde se bude rozhodovat. Vše, co se říká kolem toho, jsou fámy," sdělil Deníku ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Proslýchá se, že Izmir tlačili bývalý premiér Petr Nečas a Kohoutův předchůdce Karel Schwarzenberg. Pravděpodobněji ale vypadá, že zájem na Turecku mají vlivné podnikatelské kruhy, konkrétně majitel Vítkovic Jan Světlík. Jeho bývalý zaměstnanec a současný ministr vnitra Martin Pecina nedávno vedl delegaci do Turecka, v níž byla řada byznysmenů. „Aktuálně realizujeme engineeringovou část projektu Adularya, který dosahuje výše 11 miliard eur. Rovněž připravujeme s celým českým subdodavatelským řetězcem další projekty, a to jak v energetice, tak v povrchové těžbě nízkokalorického energetického uhlí," sdělil Jan Světlík po této návštěvě periodiku Moravské hospodářství.

„Předkladatelem vládního materiálu bylo ministerstvo zahraničních věcí. Prosím, žádost o stanovisko směrujte na předkladatele návrhu," odpověděl na dotaz Deníku 
k Pecinově možnému střetu zájmů v této věci Pavel Novák, mluvčí ministerstva vnitra. Stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek zdůrazňuje, že zájmy státu nejsou totožné se zájmy některých firem. „Samozřejmě by jim stát měl otevírat cestu na zahraniční trhy, ale zahraniční politika se nemůže redukovat na lobbing pro spřátelené podnikatele. Obecný zájem musí být jasně definován a vždy má být nadřazen prospěchu jednotlivých firem," řekl místopředseda ČSSD Deníku.

Nenormální poměry

Podle něj se tyto věci v Česku v poslední době směšovaly. „Typické je to pro současnou vládu, která nikomu není odpovědná a vlastně si dělá, co chce. Přitom jí nedochází, že zemi poškozuje, protože diplomaté vše sledují a tu nelegitimitu vidí. To, co popisujete kolem Izmiru, ukazuje, jak hluboko jsme klesli. To nejsou normální poměry," uzavřel Lubomír Zaorálek.
Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Václav Lídl soudí, že vždy, když zní zahraniční politika ČR nejednotným hlasem, zemi to poškozuje. „Jsme pak vnímáni jako neseriózní partner, 
i když ruští diplomaté si nepochybně uvědomují, že zahraniční politiku tvoří vláda, nikoliv prezident," sdělil.

Rusko, jak vysvětlil, velmi stojí o to, představit se světu jako vyspělá a demokratická země, k čemuž má posloužit především zimní olympiáda 
v Soči. Pokud byro vybere pro EXPO 2020 Jekatěrinburg, může to zkomplikovat česko-ruské vztahy. „Z hlediska dlouhodobé ekonomické i politické orientace je pochopitelně pro naši republiku Rusko důležitějším partnerem než Turecko," potvrzuje Václav Lídl. Souhlasí také s Lubomírem Zaorálkem, že do budoucna je nutné sladit diplomatické noty, a pokud možno vystupovat v zahraničí jednotně.

„Názor pana prezidenta je znám a opakoval ho v pátek 
ministrovi zahraničí a premiérovi. Je ale samozřejmě zcela na vládě, jak se v těžké konkurenci Jekatěrinburgu, Izmiru a Dubaje nakonec rozhodne. 
V každé z těchto zemí máme výrazné ekonomické zájmy, všechny u nás lobbovaly a volba kterékoliv z nich bude mít své výhody a nevýhody," sdělil šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.