Kabinet jejich pozvání schválil po žádosti ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka. Nejpozději do tohoto zasedání očekává ministr financí Ivan Pilný (ANO) vyjádření ministerstva vnitra Milana Chovance (ČSSD) k tomu, zda reportáže a Zaorálkovo vystoupení z minulého týdne nejsou šířením dezinformací.

Zaorálek před víkendovými volbami ještě jako volební lídr ČSSD žádal Janečkovo odvolání s poukazem na reportáže o zneužívání zajišťovacích příkazů. Dnes novinářům řekl, že nechá nejdříve věc vyšetřit ministerstvem financí. Další postup oznámí po slyšení Janečka a Schillerové.

Poslanec Radek Vondráček (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny
Jednání Sněmovny podle ANO? Upravené přestávky pro kluby i přednostní práva

Ministr financí Ivan Pilný zdůraznil, že na dnešním zasedání kabinetu návrh na odvolání Janečka a Schillerové nepadl. "Přesto, že výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na adresu ministerstva financí považuji za neopodstatněné, jsou zástupci resortu financí připraveni všechny aspekty nástrojů nezbytných pro řádný výběr daní panu ministrovi opakovaně vysvětlit," uvedl. Věří, že "nejpozději ve stejném termínu se vyjádří ministerstvo vnitra, zda opakování hrubých dezinformací čelním představitelem vlády nenaplňuje charakter hybridní hrozby".

"Ministerstvo financí musí věci vyšetřit, není možné to zamést pod koberec," uvedl Zaorálek. Zopakoval, že zajišťovací příkazy mohou být zneužívány. "Možná tu probíhá praxe, která je nebezpečná, byla by ohrožením právního státu. Pokud úředníci někoho popraví a pak na to nejsou důkazy, tím může vzniknout i škoda státu," uvedl.

Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se podle vyjádření z dopoledne staví k návrhu na odvolání Janečka a Schillerové skepticky. Podle nich nebyly naplněny podmínky, které pro odvolání obou vyžaduje služební zákon.

Zaorálek v předvolebním týdnu řekl, že chce vyzvat vládu k odvolání Janečka a Schillerové kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) to označil za předvolební kampaň a požádal o prověření reportáží, ze kterých Zaorálek vycházel, ministerstvem vnitra kvůli podezření z šíření dezinformací.

Marian Jurečka
Lidovec Jurečka: Byli jsme státotvorní minule, teď je to na jiných

Dnes ráno Pilný uvedl, že případné odvolání obou úředníků je sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí. Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil Zaorálkův návrh za nesmyslný.

Zaorálek vycházel z reportáže serveru Seznam Zprávy. Ta obsahovala příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO a vítěz víkendových sněmovních voleb Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.

O používání zajišťovacích příkazů jednal rozpočtový výbor minulé Sněmovny v druhé polovině září. Poslanci se usnesli, že finanční správa by měla využívat zajišťovací příkazy jen výjimečně a posuzovat jejich dopad na podnikatele.

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
Odvolat šéfa finanční správy Janečka? Pilný: Musím Zaorálkovi přečíst zákon