Vyplývá to ze zjištění ČTK na krajských úřadech a pražském magistrátu, kde volební uskupení mohla do dnešních 16:00 nominovat své adepty na poslance. Podobně jako v minulých letech ne všechny strany přihlásily své kandidáty ve všech krajích.

Nominace předložily téměř všechny dosavadní sněmovní strany tedy ČSSD, ANO 2011, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Tomio Okamura se svým novým uskupením Svoboda a přímá demokracie. Kandidují ve všech krajích podobně jako Česká pirátská strana, Strana zelených nebo Strana svobodných občanů. Některá uskupení se ovšem nominovala jen v Praze či na jižní a severní Moravě. Jiná, jako například parlamentní Úsvit - národní koalice, už do volebního klání nejdou.

Andrej Babiš.
Babiš podvod s Čapím hnízdem řídil, myslí si policie. Ten to odmítá

Do voleb chce tradičně zasáhnout řada nově vzniklých uskupení, ať už Realisté, znovu založená Občanská demokratická aliance nebo uskupení vytvořená bývalými představiteli jiných stran. Někdejší místopředseda TOP 09 Pavol Lukša založil stranu Dobrá volba 2016, bývalý blanenský senátor ODS Vlastimil Sehnal pak hnutí Sportovci pro společnost.

V seznamu nominovaných stran vyčnívá svým názvem hnutí Radostné Česko, ve které se přetvořila stejnojmenná organizace brojící proti elektronické evidenci tržeb. Spíše k propagaci svých cílů a záměrů by mohla využít volby pražská Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí nebo Unie hrdosti, aktivity, vlastenectví, empatie a lidskosti 2017, ve zkratce Unie H.A.V.E.L.17, která kandiduje jen v Praze a středních Čechách.

Největší výběr by měli mít voliči v hlavním městě, kde bylo předloženo 29 kandidátek - o osm více než před čtyřmi lety. Ve středních Čechách kandiduje 26 seskupení. V Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji si lidé budou vybírat z 25 stran a hnutí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Kim Čong-un dostal plány útoku na Guam. Zatím však vyčkává

Na Vysočině a ve Zlínském kraji se k volbám přihlásilo 24 uskupení, v Pardubickém a Libereckém kraji 23 kandidátek, v Královéhradeckém o jednu méně. Nejmenší výběr budou mít v Karlovarském kraji, kde se nominovalo 20 volebních stran.

Platit to bude v případě, že podané kandidátní listiny budou vyhovovat požadavkům volebního zákona. Krajské úřady a pražský magistrát o registraci kandidátek rozhodnou nejpozději 1. září. Volby se uskuteční 20. a 21. října.

Vepřín v Letech u Písku.
Akcionář společnosti AGPI nechce vepřín v Letech prodat státu. Podá žalobu