V církevním kalendáři je tento den uveden jako slavnost Zjevení Páně, která připomíná i Ježíšův křest a zázrak, při němž proměnil vodu ve víno. V řadě měst se konají tříkrálové průvody, bohoslužby či koncerty.

Šestý leden je v Česku v posledních letech po dlouhé odmlce opět spojen s koledováním a žehnáním domů, kdy se na dveře píše svěcenou křídou nápis K+M+B. Nejde však o počáteční písmena jmen králů, ale o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu - Christus mansionem benedicat.

Pomoc potřebným

Tříkrálový svátek je příležitostí také pro pomoc potřebným. Už na Nový rok začali koledníci vybírat peníze pro Tříkrálovou sbírku, kterou už po devatenácté pořádá Charita ČR.

Vybírat se bude do 14. ledna, loni lidé přispěli rekordní částkou 112 milionů korun. Večer se v Brně koná Tříkrálový koncert jako poděkování koledníkům za jejich obětavost a pomoc při realizaci sbírky.

Ilustrační foto
Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

Tříkrálovým koledníkům dnes odpoledne požehná i kardinál Dominik Duka v kostele sv. Tomáše na pražské Malé Straně. Z Malostranského náměstí se pak vydá průvod tří králů na velbloudech přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. V poledne se pod Karlovým mostem koná tradiční tříkrálová plavba otužilců po Vltavě.

Pravoslavným křesťanům, kteří se řídí starším, východním juliánským kalendářem, začínají vánoční svátky teprve dnešním večerem. Podle posledního sčítání z roku 2011 se k pravoslavné církvi v Česku hlásilo asi 21.000 lidí. Bohoslužeb se účastní účastní podle odhadů nejméně 100.000 věřících z řad cizinců pobývajících v Česku a turistů.

Ilustrační foto
Vánoční zvyky upomínají i na pohanské kořeny. Štědrý den byl časem magie