Právní zástupce UJAK se domnívá, že některé kroky komise jako veřejného orgánu nemají oporu v zákoně a nezakládají se na doložených faktech. „Aktivity komise musejí vycházet z objektivně zjištěných věcí, nikoliv domněnek. Také medializace by se měla držet určité míry přiměřenosti," uvedl. Veřejná vyjádření některých členů komise podle něho naznačují, že by proti nim mohla být podána námitka podjatosti. Dvořáková ale České televizi řekla, že použité údaje o poměru studentů a učitelů či délce studia jsou pravdivé a že neví, čím by mohla UJAK argumentovat ve sporu o poškození jména školy. „Jenom jsme řekli, že to (údaje o UJAK) může poukazovat na systémové problémy, to je vše," doplnila.

Škola se bude s právníky snažit hlavně, aby řízení pokračovalo standardním způsobem. Do budoucna by mohl být ve hře i občanskoprávní spor, v němž by byla požadována náhrada majetkové i nemajetkové újmy školy a studentů. „Obávám se, že i v situaci, kdy by úkony už byly od této chvíle vedeny řádně, tak škodné následky do práv studentů i školy už nastaly. Rozsah újmy se nepochybně projeví v následujících měsících a letech, kumulované škody mohou dosahovat mnohamilionové výše," uvedl Korbel. Akreditační komise se vedle poškozování pověsti školy podle něj provinila i pokusem o nezákonný zákaz připuštění ke státnicím pro studenty speciální pedagogiky, kteří nevyhověli požadavkům hodnotícího panelu. Tajemník komise Jiří Smrčka stanovisko, že je hodnocení panelu pro školu závazné, změnil až na základě upozornění, že to není zákonný důvod pro nepřipuštění ke státnicím.

Antiplagiátorský program

Vedení školy dnes vyvracelo řadu tvrzení z podnětu komise. Takzvaní rychlostudenti, kteří získávají titul za nezvykle krátkou dobu, jsou údajně jen studenti, kteří přicházejí z vyšších odborných škol a jiných vysokých škol. Na škole funguje systém vnitřního hodnocení a kvalifikační práce procházejí kontrolou v antiplagiátorském programu, takže například není možné, aby magisterská práce byla jen rozšířenou verzí bakalářské.

Škola také poukazuje na směšování současného stavu s hodnocením z roku 2010, které je prý v této souvislosti irelevantní. Počet studentů se podle UJAK od té doby snížil téměř na polovinu, zatímco počet vyučujících jen o 11 procent. Navíc není podle ní ani pravda, že by přijímala studenty na obory, pro něž nemá akreditaci. Veškeré dokumenty o svém fungování prý zveřejňuje a reflektuje na všechny výtky Akreditační komise.

Akreditační komise v podnětu, který zveřejnila na svém webu, uvedla, že v letech 2011 až 2014 absolvovalo tříletý bakalářský program UJAK 6641 studentů. Z toho 1718 za dobu kratší než dva roky – celkem 1491 za rok, a někteří dokonce za méně než šest měsíců. Rychlostudenti jsou ale podle Dvořákové jen dílčí částí podnětu, v ČT dnes zmínila také například nestandardně vysoký počet externích vyučujících.

Případné odebrání státního souhlasu by znamenalo zánik UJAK, kde studuje zhruba 5000 studentů. Muselo by o něm rozhodnout ministerstvo školství, které už dříve upozornilo, že se jedná o proces minimálně na měsíce, možná až roky.