Pokud má vláda pokračovat, bude muset projít nějakou formou hlasování o důvěře, dodal. Všechny strany vládní koalice si vzaly čas na to, aby projednaly varianty řešení vládní krize na stranických grémiích.

Podle Nečase je na stole sedm variant budoucí podoby koaliční spolupráce. Dál se počítá s personálními změnami. Podle předsedy VV Radka Johna se všechny varianty týkají postavení jeho strany ve vládě.

„Svět se točí okolo ministerstva vnitra,“ sdělil jeden z účastníků dnešní schůzky. Další politik uvedl, že pro nynějšího ministra Johna by mohla vzniknout funkce vicepremiéra pro boj s korupcí.

John řekl, že počet diskutovaných možností se do pondělí sníží. „Řada z nich je pro nás neprůchodných, některé jsou neprůchodné pro ODS. Ono se to vyčistí,“ uvedl.

Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové se hovoří o nahrazení Johna nestraníkem i o výměně ministra školství Josefa Dobeše (VV). TOP 09 ale na rozdíl od ODS připouští i možnost, že by vnitro dál vedl člen koaliční strany, nesmí však být spojen s bezpečnostní agenturou ABL končícího ministra dopravy Víta Bárty (VV).

„Jednání bude pokračovat v pondělí a do té doby samozřejmě je možné, že se objeví ještě nějaké další varianty vyjma těch, které jsme diskutovali včera a dnes,“ řekl po jednání Nečas. Poznamenal, že o důvěru je možné požádat několika způsoby, vedle klasické formy se zmínil také o spojení žádosti o důvěru s hlasováním o konkrétní normě. Už v březnu řekl, že chce požádat o důvěru při projednávání důchodové reformy. „Ten účinek je v podstatě stejný. Nepochybuji o tom, že vláda podobným krokem bude muset projít,“ konstatoval dnes.

Širší řešení krize

Celkové řešení vládní krize musí být podle premiéra širší a nemůže se týkat pouze personálních změn. „Musí tady být udělána určitá rekapitulace stávající práce vlády, součástí toho by musela být i dohoda o dalších prioritách, která by vycházela z programového prohlášení vlády, ale nebyla by tak široká, protože programové prohlášení se týká prakticky úplně všech oblastí politiky, byla by koncentrovaná do několika klíčových reformních kroků včetně časového harmonogramu,“ u­vedl.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že by se personální změny ve vládě neměly týkat TOP 09. Předseda stranického poslaneckého klubu Petr Gazdík řekl, že strana se věcí do pondělí zabývat vůbec nebude.

„Celé to jednání je o tom, nakolik VV mohou prosazovat svůj program,“ zdůraznil. Konkrétní varianty nechtěl přes média sdělovat před pátečním jednáním stranického klubu.

Vyjednávací pozici nejmenší vládní strany prý nevylepšilo ani zveřejnění nahrávky, podle níž se ODS podílela na organizaci vnitrostranického puče ve VV.

„Cítíme, jak na nás naši koaliční partneři tlačí s nějakými ústupky. Chceme si tyto věci nechat nejprve projít hlavou a bavit se o nich s lidmi na zasedání poslaneckého klubu,“ řekla Klasnová.

Šéfka sněmovní frakce VV Karolína Peake ČTK řekla, že klub nejmenší vládní strany se sejde v pátek dopoledne, koaliční zasedání se pak má uskutečnit v pondělí večer. Před dnešní schůzkou předsedové koaličních stran ujistili prezidenta Václava Klause na Hradě, že chtějí pokračovat v dosavadním modelu spolupráce.

Podle Nečase se ale na Hradě nediskutovalo o demisi ministra dopravy Víta Bárty ani o požadovaných odvoláních Johna a Dobeše. „Musím otevřeně říci, že jsme se nebavili o demisi a těch dvou návrzích na odvolání. Řešili jsme stávající situaci v koalici,“ uvedl Nečas. Zopakoval, že od hlavy státu čeká postup podle ústavy. Ta prezidentovi nedává jinou možnost než návrhy na odvolání ministrů přijmout, neuvádí však, do kdy tak musí učinit.

Čtěte také: Klaus: Schůzka dopadla pozitivně, lídři vědí, že každý musí ustoupit