"Pět lidí jsme zvolili a podle toho, jak budou mít čas, tak se pravděpodobně budu střídat v týmu tří lidí," řekl Babiš novinářům po první povolební schůzce předsednictva. Hnutí ANO zvítězilo ve volbách s velkým náskokem na druhou ODS. Získalo téměř třicet procent voličských hlasů a ve Sněmovně tak bude mít 78 poslanců.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
Koalici by měli utvořit ANO a ODS, říká politolog Charvát

Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb prohlásil, že je připraven se sejít s představiteli všech stran, které zasednou ve Sněmovně. První jednání by se podle vyjádření místopředsedy strany Faltýnka měla týkat především složení nové Sněmovny. O tom, kdo by mohl být partnerem ve vládě se představitelé hnutí v průběhu dne vyjadřovali různě. Někteří chtěli oslovit stávající koaliční partnery ČSSD a lidovce, jiní spolupráci s nimi vylučovali. Špičky ANO také odmítaly koalici s hnutím Svoboda a přímé demokracie nebo komunisty.

Babiš novinářům řekl, že první jednání se zástupci stran se budou konat v neděli a pokračovat budou v pondělí. S kým se představitelé ANO sejdou jako prvním, Babiš neprozradil.

Jiří Hynek.
Prezidentské kandidáty překvapil velký pád ČSSD. Obavy mají u SPD