Princip webové aplikace Volební kalkulačka je jednoduchý. "Od všech stran a kandidátů jsme před volbami získali jejich postoje k důležitým volebním tématům. Vy si jen si vyberete váš kraj nebo senátní obvod a zodpovídáte stejné otázky jako politici. Program vám potom spočte shodu se všemi stranami a kandidáty," říká vedoucí týmu Volební kalkulačky z občanského sdružení KohoVolit.EU Michal Škop.

K volbám se lidem půjde lépe

Kalkulačka se používala už pro několik voleb, ale letos poprvé má každý kraj specifickou sadu lokálních otázek. "Po vyplnění kalkulačky by tak každý měl vědět, kdo by nejlépe reprezentoval jeho názory na důležitá témata kraje, ve kterém žije. S tím už se k volbám jde mnohem lépe. Je to těch nejlépe investovaných pět minut před volbami," dodává Škop.

Volební kalkulačku týkající se regionů si můžete vyzkoušet na stránkách volebního speciálu Deník.cz po kliknutí na jednotlivé kraje, své názory s postoji budoucích senátorů můžete konfrontovat zde. Kalkulačku je také možné vyzkoušet na stránkách Volebnikalkulacka.cz.

Sociální sítě

Užitečnost kalkulačky oceňují i samotní voliči. Celkem si ji vyplnilo už téměř sto tisíc. Voliči často rozebírají výsledky své shody na sociálních sítích. "Hmm, nečekaně," komentoval svůj výsledek zřejmě spokojený volič David Kopecký na Facebookových stránkách KohoVolit.EU.

Volby do krajských zastupitelstev a 1. kolo voleb třetiny pozic v Senátu se konají v pátek a v sobotu 11. a 12. října.