Statistici informovali, že průměrný Čech loni spořádal 785,6 kilogramu potravin. Zatímco v roce 1950 činila spotřeba mouky téměř 155 kilogramů na osobu, loni to bylo jen 115 kilogramů. Vzrostl podíl pšeničné mouky, naopak výrobků z té žitné je na našich stolech výrazně méně. A rýže sníme v průměru 6,5 kilogramu na hlavu. Loni dokonce slavila rekord – nikdy se jí zde nezkonzumovalo více.
„Masa jíme o polovinu víc než dřív,“ uvedl Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Loni ho Češi snědli 80,3 kilogramu. V roce 1950 to bylo jen 48,6 kilogramu a v roce 1936 dokonce pouze 38,1 kilogramu. Tak jako kdysi přes polovinu spotřeby připadá na vepřové. Loni ho lidé v průměru snědli 43 kilogramů, v roce 1950 jen 25 kilo.
Podíl hovězího však upadá. V jídelníčku jej nahrazuje maso drůbeží. Zatímco před 67 lety ho Češi snědli 2,4 kilogramu na osobu, loni víc než 10krát tolik.