Statistici informovali, že průměrný Čech loni spořádal 785,6 kilogramu potravin. Zatímco v roce 1950 činila spotřeba mouky téměř 155 kilogramů na osobu, loni to bylo jen 115 kilogramů. Vzrostl podíl pšeničné mouky, naopak výrobků z té žitné je na našich stolech výrazně méně. A rýže sníme v průměru 6,5 kilogramu na hlavu. Loni dokonce slavila rekord – nikdy se jí zde nezkonzumovalo více.

Co jsme měli na talíři před více než půlstoletím a co nyníZdroj: DENÍK

„Masa jíme o polovinu víc než dřív,“ uvedl Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Loni ho Češi snědli 80,3 kilogramu. V roce 1950 to bylo jen 48,6 kilogramu a v roce 1936 dokonce pouze 38,1 kilogramu. Tak jako kdysi přes polovinu spotřeby připadá na vepřové. Loni ho lidé v průměru snědli 43 kilogramů, v roce 1950 jen 25 kilo.

Podíl hovězího však upadá. V jídelníčku jej nahrazuje maso drůbeží. Zatímco před 67 lety ho Češi snědli 2,4 kilogramu na osobu, loni víc než 10krát tolik.

Vteřiny dne 30. listopadu 2017
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst