Bez večeře i snídaně

Problémy se stravou měla v tomto zdravotnickém zařízení i osmadvacetiletá Jana z Prahy 8 (plné jméno má redakce k dispozici), která byla v nemocnici hospitalizována několik dní.

Na pohotovost této nemocnice dorazila v sobotu ve 14 hodin. Po vyšetřeních byla přijata k hospitalizaci v 17 hodin. Dostala silné kapačky, takže si sama nemohla jídlo koupit. Když jí zdravotní sestra řekla, že pro ni nemá večeři, protože ji nestihla objednat, tak to ještě pochopila. Jenže ráno přišel šok. Objednána nebyla ani snídaně. Pacientka nakonec jídlo dostala. Od pacientky, která s ní ležela na pokoji a o stravu se rozdělila.

Nemocnice ale popírá, že by se podobná událost v jejich zařízení stala.

Podle prohlášení tiskového mluvčího Fakultní nemocnice Na Bulovce Petra Macha nemocnice jídlo v době, kdy pacient prochází ambulantním vyšetřením, nezajišťuje.

Náhradní strava za večeři

„Pokud je pacient přijímán k hospitalizaci v odpoledních hodinách, je možné, aby mu sestřičky do 16.30 hodin přiobjednaly náhradní stravu za večeři. Jídlo pro následující den již dostává standardní,“ uzavírá Mach.

Jiná zdravotnická zařízení v Praze se dušují, že u nich nic podobného nastat nemůže. „Pokud nemocný nečeká na nějaký zákrok, kde má omezenou stravu, jídlo u nás vždy dostane,“ tvrdí tisková mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Iva Ruskovská.

Systém náhradní stravy mají pro případy pozdější hospitalizace připraven ve Všeobecné fakultní nemocnici.

„Na odděleních s touto eventualitou počítáme. Proto je pro později hospitalizované pacienty připravena náhradní dietní strava. Například polévka a pečivo, pečivo a žervé nebo bramborová kaše s omáčkou,“ říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová.

Úpravy jídelníčku

Rezervy pro akutně přijaté pacienty mají také v Nemocnici Na Františku. V tomto zdravotnickém zařízení se navíc pacienti mohou dohodnout na úpravách jídelníčku i s dietní sestrou.

Dietní sestra Růžena Milatová z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se domnívá, že je v podobných případech velmi důležitá spolupráce nemocničních oddělení a dietních sester.

„Kvalita nemocniční stravy je velmi důležitá. U nás máme pro pacienty v podobných případech připravenu náhradní stravu, která je vhodná jak pro šetřicí, tak pro diabetickou dietu,“ řekla Deníku.