Jedná se o technologii takzvané lyofilizace neboli zmražení. „Díky technologii usušíme reálné jídlo, které si uvaříte doma na nedělní oběd,“ popsal vedoucí vývoje společnost Freeze Dry Company Rudolf Kalovský.

Navařené pokrmy se zamrazí přibližně na minus 35 stupňů Celsia, následně se vytvoří vakuum a výrobek se takzvaně dehydruje – zbaví se vody. Eliminace vlhkosti zabraňuje zkažení potravin. „Jsme tak schopni uchovat výrobek při pokojové teplotě po dobu více než deset let bez toho, aniž by ztratil kvalitu,“ zdůraznil Kalovský.

Češi si oblíbili hotová jídla z obchodů. Výhodná je u nich cena, lákají i jména šéfkuchařů.
Guláš či boloňská z krabičky? Češi začali šetřit, i přes rizika cílí na hotovky

Vojáci si pak pytlíky, které váží jen okolo 100 gramů a nezabírají tak místo v batozích, dolijí horkou vodou a mohou jíst. Případně, pokud teplá voda není k dispozici, dá se sáček zalít studenou vodou a ohřeje se přidáním ohřevného polštářku. Nízká hmotnost také umožňuje přivážet na Ukrajinu velké množství porcí i při jednodušším transportu. Jeden kamion s dvaceti tunami materiálu tak uveze dvě stě tisíc sušených jídel.

Společnost aktuálně mrazí osm tisíc porcí ukrajinského boršče. V minulých zásilkách na Ukrajinu doputovaly třeba i kuřecí kari nebo guláš. V nabídce je ale také vegetariánské jídlo.

Pomůže každá koruna

Na sbírkovém portálu Donio aktuálně běží projekt, v němž můžete na výrobu jídla pro ukrajinské vojáky i na dopravu k nim finančně přispět. Spolek Zdravotní zajištění, který vozí od začátku války na Ukrajinu zdravotnické vybavení a další pomoc, pak jídlo odveze přímo na frontové linie.

Zdroj: Youtube

Za každou darovanou korunu, kterou do sbírky přispějí lidé, věnuje Freeze Dry Company další dvě. „Proto jsme vděční i za malý příspěvek, tady se opravdu počítá každá koruna. Příkladem, příspěvek 350 korun je pro vás hezká večeře. Pro ukrajinského vojáka to znamená jídlo na tři dny,“ poznamenal vedoucí spolku Jan Zamrazil.

Ukrajinský boršč a další dobroty od Jany, která utekla před válkou z Mukačeva na Břeclavsko. Další uprchlíci ubytovaní v penzionu v Moravské Nové Vsi vzali za vděk darovaným oblečením.
Boršč, mamalyha i česneková buchta. Češi se od uprchlíků učí ukrajinská jídla

Firma mražené jídlo vyvinula ve spolupráci s Armádou České republiky, která se nedávno rozhodla balené jídlo pro vojáky zmodernizovat. Dehydrované jídlo je tak už běžně jednou ze součástí takzvaných BDP – bojových dávek potravin, tedy výživy vojáka na 24 hodin. „Do budoucna se počítá se šesti základními druhy balených potravinových dávek individuálních, přičemž BDPI č. 6 bude vždy dehydrovaná,“ upřesnila Vlastimila Cyprisová z oddělení komunikace s veřejností Armády ČR. Ročně vydá armáda dvacet tisíc dávek BDP.

Aktuálně se ve sbírce na portálu Donio nachází něco málo pod dva miliony korun. Cílem je do konce května vybrat tři miliony.