VV totiž předpokládají, že se Česko příští rok nevyhne ekonomickému propadu kvůli situaci v eurozóně. A chtějí omezit vliv růstu DPH na nižší a střední vrstvy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale s jejich plánem nesouhlasí.

„Při této kombinaci daně se vybere víc než při jednotné sazbě ve výši 17,5 procenta, která má na přání našich koaličních partnerů začít platit od roku 2013,“ řekl listu John s tím, že vše bude záležet na ekonomickém vývoji. Navíc se znovu chce vrátit k dřívějšímu návrhu VV, aby v nižší sazbě byly i některé potraviny.

S plánem VV však ostře nesouhlasí ministr financí Kalousek. „Je to pitomost,“ reagoval ministr na dotaz, zda by mohly daňové sazby zůstat na úrovni 20 a 14 procent déle. „Já jsem ochoten se dohodnout na tomto: 19 procent jednotná sazba a vedle toho léky, knihy a noviny ve snížené,“ dodal Kalousek. Podle něj stejný názor sdílí i premiér Petr Nečas (ODS).

Podle Kalouska není tajemstvím, že by si změny v DPH přál. „Ty jsou možné ale jen za předpokladu, že by s tím souhlasily všechny koaliční strany,“ připomněl ministr. Dodal, že pokud by VV změnily názor, pak by zpracoval legislativní návrh tak, aby zůstala snížená sazba na léky, knihy a noviny. Jiné výjimky nepřipouští. Ale o výši snížené sazby je ochoten diskutovat. „Nad 19 procent ale základní sazba nepůjde,“ řekl deníku ministr, který připustil nutnost připravit se na nejhorší. „Dá očekávat prudké zhoršení hospodářské situace. To znamená, že pracujeme i na variantách krizových scénářů,“ řekl Právu.

VV už jednou dohodu na 19 procentech základní sazby DPH zhatily. A ani nyní se jim Kalouskův plán nezamlouvá. „Pokud by se mělo hovořit o lécích, tak musíme znovu začít mluvit o základních potravinách,“ dopředu varuje John. A i když jeho stranický kolega Michal Babák připouští, že tím otevírají „Pandořinu skříňku“, chtějí diskusi o zařazení základních potravin do nižší sazby DPH zahájit.