John v prohlášení z pracovní cesty ve Varšavě připomněl takzvaný sarajevský atentát, který předcházel rozštěpení ODS a vzniku Unie svobody. Situace je podle něj podobná i té, kdy z části KDU-ČSL vznikla nyní vládní TOP 09.

„Situace se opakuje. U některých očividně zvítězily ambice a posty. Z lidského hlediska mě mrzí dvojnásob, neb jsem mnohé z odejitých považoval za své velmi blízké spolupracovníky a přátele. Pro mě se nic nemění, hájení programu VV spolu se zájmy voličů nevzdám,“ uvedl John.

Vicepremiérka Peake dnes oznámila, že ukončila členství ve VV, odešla z jejich poslaneckého klubu a zakládá novou platformu. Vzápětí oznámili konec v nejmenší vládní straně i ministři dopravy Pavel Dobeš a Kamil Jankovský a například poslanci Viktor Paggio, Dagmar Navrátilová či Lenka Andrýsová.

Hlasy z okruhu nové frakce dávají najevo, že by jich na těsnou sněmovní většinu spolu s poslanci ODS a TOP 09 mohlo být dost. K ní by bylo třeba, aby se k Peake přidalo nejméně sedm dalších poslanců.

Premiér Petr Nečas uvedl, že chce jednat. Je pro něj důležité, aby vláda měla ve sněmovně jistou většinu.

Prohlášení Radka Johna k odchodu Peake a vzniku nové platformy

Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů.

Nápadně mi to připomíná zkušenost, kterou získala KDU-ČSL, když ji opustili funkcionáři se svými posty, a založili si novou platformu – TOP 09. Situace se opakuje. U některých očividně zvítězily ambice a posty.

Z lidského hlediska mě to mrzí dvojnásob, neb jsem mnohé z odejitých považoval za své velmi blízké spolupracovníky a přátele.

Pro mě se nic nemění, hájení programu VV spolu se zájmy voličů nevzdám. Jsem rád za většinovou podporu regionů a podpůrné odezvy mnohých poslanců. Poslanecký klub se sejde co nejdříve a celou věc bude řešit s rozvahou.

Radek John

Zdroj: mluvčí VV Pavel Reichard