Co bude znamenat výrazné omezení či dokonce zrušení poplatků?
Úplné zrušení , ale i redukce systému způsobí výpadek 10 miliard korun. Ty jsme díky platbám u lékaře, v nemocnici, na ambulanci a v lékárnách loni ušetřili. V době finanční krize bude velmi složité tyto prostředky najít jinde.

Znamená to, že se zdravotní péče zhorší?
Pokud by jeden z těchto návrhů začal platit, nejsem schopna garantovat úroveň, bezpečnost a kvalitu péče ve výši, která je občanům poskytována nyní. Dojde tedy určitě k prodlužování čekacích lhůt na závažné operace a omezení přístupu k supernákladné péči, která se týká nejvíce nemocných lidí. Snad se nám organizačními opatřeními podaří napravit nejzásadnější škody.

Jakými? Budete například navyšovat platby za státní pojištěnce?
Nedovedu si představit, že v rozpočtu by se našel objem finančních prostředků, které zdravotnictví potřebuje. Stanovíme určité priority, ale na zahlazení výpadku z poplatků to stačit nebude. Díky poplatkům se například zkrátily čekací doby na náhradu kyčelního kloubu až o 50 procent, letos bylo léčeno o tisíc žen s rakovinou prsu víc než v minulých letech.

Jde o přímou úměru s penězi z poplatků?
Samozřejmě.

Proč jste ale před několika dny řekla, že než další změny poplatků, je lepší je zrušit úplně?
Ve chvíli, kdy bude celý systém zdeformovaný a bude z něj vypadávat stále víc kategorií občanů, ztratí regulační význam. Pak je skutečně k diskusi, zda ho potřebujeme.

Budete se snažit páteční rozhodnutí sněmovny zvrátit?
Přestože jsem členkou úřednické vlády, tak pokud existují politické prostředky, využiji je. Velkou šanci na úspěch si ovšem nedávám.