Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Návrh zákona dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Odborníci na závislosti vidí rozhodnutí vlády jako krok správným směrem, naopak Asociace hotelů a restaurací je proti.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky má platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

„Zákon poměrně striktně omezuje dostupnost tabákových výrobků a alkoholu mladistvým. Například při internetovém prodeji těchto komodit vyžaduje jasný průkaz věku, tedy že kupující je starší 18 let," řekl dnes novinářům Němeček.

Levnější nealko

Návrh zákona počítá i s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zpřísňuje také sankce za porušení zákona. Například pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Podle Němečka podpořila vláda návrh jednomyslně. Navzdory tomu očekává kolem zákona bouřlivou debatu v Parlamentu a možná stovky pozměňujících návrhů ze strany poslanců. Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že normu nebude vetovat, i když by za lepší řešení než úplný zákaz kouření v restauracích považoval oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Prodej tabáku

„Je to jistě krok správným směrem, i když bych uvítala normu přísnější," řekla Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Přiklání se ke vzniku samostatného zákona o tabáku. Také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil považuje úpravu spočívající jen v zákazu kouření v restauracích za příliš mírnou, postrádá například omezení míst, kde se tabák může prodávat. Podle vládou schválené normy se nesmí tabák a alkohol prodávat ve školských a zdravotnických zařízeních, ostatní místa prodeje zůstávají.

Asociace hotelů a restaurací má úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních za nekoncepční krok. Nedávno podle asociace museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory, a nynější nařízení tak prý znamená znehodnocení těchto investic. Podle Němečka jsou ale stejná opatření běžná v západní Evropě, kde nevedla ke snížení tržeb ani počtu zákazníků.

V původním návrhu byl i vznik fondu pro prevenci závislostí, kam by směřovala část daní z prodeje kuřiva a alkoholu, vládní legislativa ale doporučila ho nevytvářet. „Je mi líto, že fond není zatím na stole. Myslím si, že je možné to řešit i jinak, ale nedaří se to už deset let," řekl ministr. Uvedl, že stát vybírá daně z oblasti, která zvyšuje výrazně úmrtnost obyvatelstva. Pokusí se tedy, aby fond třeba někdy v budoucnu vznikl.

Ceny cigaret porostou

Kabinet dnes schválil také novelu zákona o spotřebních daních, která počítá s tím, že cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě.

Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.