Předkladatelé v čele s předsedou volebního výboru Martinem Komárkem (ANO) v důvodové zprávě návrhu uvádějí, že v "souladu s pravidly zdravého rozumu je jasné, že činnosti a prostředky na ně vynaložené jsou od sebe neodlučné". Kvůli rozdělení zpráv se Sněmovně hůř hodnotí činnost rad obou médií. Nad záměrem spojení zpráv panuje v dolní komoře všeobecná shoda, podporují jej i rady obou médií, píšou autoři novely.

Podle návrhu má změna zákonů vstoupit v účinnost dnem vyhlášení ve sbírce. Vláda jen poukázala na to, že pokud by změna začala platit mezi 31. březnem a 31. srpnem, musely by rady rozhlasu i televize předložit nejprve výroční zprávy o činnosti s termínem do 31. března a následně souhrnné zprávy o činnosti a hospodaření, které by duplicitně obsahovaly již zveřejněné informace o činnosti.

V návrhu stanoviska pro jednání vlády také stálo, že vláda sice souhlasí s předkladateli v tom, že není nutné předkládat dvě zprávy, ale v předloze jsou některé chyby. Poslanci například navrhují vypustit požadavek, aby výroční zpráva o hospodaření obsahovala informaci o naplňování požadavků práva Evropské unie. To by podle vládních legislativců mohlo být v rozporu s evropskou směrnicí.