„Největší producent potravin v České republice, což je majitel Agrofertu, si z pozice ministra financí chce vybudovat dokonalý monitoring, který mu v reálném čase poskytne všechny potřebné poskytne informace o situaci na trhu, finančních operacích a finanční kondici jeho konkurence," uvedl Kalousek.

Systém podle místopředsedy TOP 09 povede k pokřivení hospodářské soutěže a poskytne Agfrofertu konkurenční výhodu. Vyzval proto představitele koaličních partnerů hnutí ANO, aby EET nepodpořili.

Babiš Kalouskova slova odmítl. „Je to nesmyl a lež," reagoval ministr v sms. Finanční správa podle něj nebude mít žádné detailní informace. Navíc, data, která správa získá, budou v utajovaném režimu. „Kalousek opět lže, jde o narovnání podnikatelského prostředí a poctiví podnikatelé a živnostníci tento projekt podporují," napsal Babiš.

Proti EET se staví i další opoziční strany ODS a Úsvit. Kritizovaly ji také Asociace soukromého zemědělství ČR nebo Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Obstrukce ve sněmovně

Předlohu, která EET zavádí, začali zákonodárci projednávat v červnu. První čtení ale nedokončili, bude pokračovat na aktuální schůzi Sněmovny. Vláda od evidence očekává narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky a tedy vyšší výběr daní. Kalousek dnes zopakoval, že opozice při projednávání EET počítá s obstrukcemi. Schůze Sněmovny by tak mohla pokračovat i o víkendu.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.