Kalousek to oznámil dnes na tiskové konferenci po jednání předsednictva strany.

"Volební výsledky neumožňují sestavení demokratické prozápadně orientované vlády. TOP 09 proto vylučuje svůj podíl na budoucí vládě a bude plnit opoziční roli," řekl.

Čas v opozici podle něj TOP 09 musí využít pro vytvoření nové koncepce a zisk nových impulzů. "S novou tváří musí přijít nová strategie. Její náplní musí být mobilizace všech sil, které zastávají ideje, na jejichž základě naše strana vznikla," konstatoval Kalousek.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.
Výsledek voleb je oficiální. Babiš a Faltýnek mají novou imunitu

Listopadový sněm by podle Kalouska měl jasně pojmenovat příčiny neúspěchů. "Kolik lidí nevolilo kvůli mně a kolik volilo právě kvůli mně, já to říct neumím," uvedl. Demokratické subjekty od středu doprava by podle něj měly být schopné dohody.

Připomněl, že sjednocení pravice navrhoval už před letošními volbami. "Jsem si vědom předsudků, které vůči mně panují a nechci, aby moje osoba tomu procesu překážela," uvedl. Podobné limity má podle něj i europoslanec a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se o víkendu rozhodl podat přihlášku do TOP 09 a někteří představitelé strany ho vidí jako možného Kalouskova nástupce.

Dosavadní místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová souhlasí s končícím předsedou Kalouskem, že pro jednání s dalšími pravicovými silami bude v čele TOP 09 lepší osoba nezatížená minulostí. Řekla, že kandidaturu zatím pouze zvažuje.

"Ta úvaha mi připadne správná, protože jestliže chceme jít tím směrem, je vhodnější osoba, která není zatížena jakoukoli minulostí," řekla Pekarová.

Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání. Ilustrační snímek.
Zeman v sobotu na Hradě vyznamená Nohavicu a Sáblíkovou

Europoslanec za TOP 09 a Luděk Niedermayer, o kterém Kalousek před volbami hovořil jako o možném ministrovi financí, na sociálních sítích v minulých dnech psal o možné spolupráci pravicových uskupení.

"Samozřejmě že aliance těchto stran by nemusela automaticky získat přesně stejné voliče, možná by někoho ztratila, ale schopnost dohody v mantinelech našich programů by naopak možná někomu, kdo volil jinak, byla sympatická," uvedl například a poznamenal že se současným ziskem by bylo takové uskupení "jasnou dvojkou se slušným koaličním potenciálem".

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil: Věřím v TOP 09 a její ideje. Proto do ní vstoupím

Kalousek TOP 09 spoluzaložil a od listopadu 2009 byl jejím prvním místopředsedou. Šéfem strany se stal na sněmu v listopadu 2015, kdy v čele nahradil Karla Schwarzenberga. V minulosti vedl necelé tři roky také KDU-ČSL. Rezignoval v roce 2006 poté, co nevyšel plán na účast lidovců v menšinové vládě s ČSSD podporované komunisty. V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil.

Dlouholetý poslanec Kalousek působil v 90. letech na ministerstvu obrany. Po zkušenostech z funkce předsedy rozpočtového výboru Sněmovny se dvakrát stal ministrem financí. Post zastával od ledna 2007 do května 2009 ve vládě Mirka Topolánka (ODS) i v kabinetu Petra Nečase (ODS) od července 2010 do července 2013.

Prezident Miloš Zeman
Zeman pověří Babiše sestavením vlády 31. října

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že se nebrání spolupráci stran s podobným programem v senátních volbách. "Do senátních voleb dává smysl, abychom se dohodli, abychom si navzájem nekanibalizovali nějaké regiony," řekl. O věci už mluvil s předsedou Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem a je připraven jednat i s TOP 09. Všechno je ale podle něj teprve na začátku.

#interaktivni-infografika|c9ccd01c-a93e-47e9-976c-f0c37a4e56