„Snahou vlády je co nejrychleji začít uvolňovat bezpečný alkohol. Pokud možno v řádu dnů, nikoliv v řádu týdnů," řekl ministr financí. Konkrétní termín ani konkrétní způsob, jak by měl být od pátku zakázaný prodej lihovin obnoven, ale neuvedl. „Podrobnější informace po zasedání vlády ve středu," poznamenal pouze.

Podle Hegera začala diskuse o uvolnění prodeje už v neděli. „Všem je jasné, že nynější opatření bylo jakési havarijní ve chvíli, kdy rostly počty otrávených," řekl ministr. Nyní je podle něj potřeba najít „právně únosný způsob" jak označit nezávadný alkohol.

Rizikový a bezpečný alkohol

V pondělí o věci jednali odborníci a právníci, dnes se Heger sešel se zástupci lihovarníků a prodejců. „Mají nějaké návrhy, jak k tomu přistoupit," podotkl ministr.

„Má to problémy právní a problémy logistiky," vysvětlil. Ve skladech a obchodech je nyní podle něj zablokováno více než 20 milionů litrů alkoholu, který bude potřeba rozdělit na rizikový a bezpečný.

Od pátku platí v ČR úplný zákaz více než dvacetiprocentního alkoholu. Série otrav metanolem už má přes dvacet obětí, desítky lidí jsou v nemocnici. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem, několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři.

Na zákaz si ale stěžují výrobci i prodejci, kteří už nyní sčítají své ztráty.