„Milan Chovanec považuje tuto kampaň za pokus o mediálně-politický atentát s ekonomickým cílem," uvedla mluvčí resortu Lucie Nováková. Ta také včera Deníku sdělila, že ministr se k věci vyjádřit nemůže, neboť při podání několika trestních oznámení „poskytl obsáhlou výpověď a zavázal se k mlčenlivosti". Případ vyšetřují specializované policejní složky pod dozorem Vrchního státního zastupitelství.

V pozadí kauzy, která je plná uniklých nahrávek a falešných e-mailů, by mohl být souboj o bezpečnostní služby pro Českou poštu (ČP) za několik stovek milionů. Kvůli nově vypsanému výběrovému řízení by totiž o výnosný obchod mohl přijít dosavadní dodavatel firma Alkom, s jejímž šéfem se Lukáš Čadek zná.

Může také ovšem jít o čistě politickou partii. Chovanec je prvním místopředsedou ČSSD a rivalem lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Ministr financí v minulosti mnohokrát útočil na hospodaření ČP a vzpíral se poskytovat jí další státní dotace. Pifku má také na PR agenturu Bison & Rose, jejíž spolumajitel Miloš Růžička je Chovancovým poradcem. Babiš je třeba přesvědčen, že za zveřejněním dehonestujícího článku v časopise Foreign Policy během jeho nedávné cesty do USA je právě tato agentura. 
A Lukáš Čadek v sobotním rozhovoru pro LN vlastněné Andrejem Babišem řekl: „Disponuji materiály, které jasně ukazují na totální rozvrácenost ministerstva vnitra. Jde 
o propojení s firmou Bison & Rose v rámci policie a útvaru Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. Bisoni ovládají policii a personálně obsazují nejvyšší příčky bezpečnostních složek státu."

Do krajských voleb zbývá čtrnáct měsíců, avšak dusno je už teď. Stačí se podívat, kolik afér se vyrojilo jen za posledních pár dní.

Letní kauzy a jejich pozadí