Zemanovi vyjádřilo v průzkumu podporu 45 procent dotázaných, opačně se vyjádřilo 53 procent lidí. Druhou nejvýraznější podporu má bývalý předseda Akademie věd Drahoš s rovnými 40 procenty, odmítavě se k němu vyjádřilo jen 21 procent lidí. Třetí největší podíl podporovatelů získal podnikatel a textař Michal Horáček, a to 32 procent, odpůrců má 52 procent.

U sedmi z osmi kandidátů na prezidenta, u kterých agentura STEM/MARK zjišťovala míru podpory, převažoval podíl odpůrců nad podporovateli. Nejvýrazněji převažovali odpůrci u bývalého premiéra Topolánka. Odmítlo ho 79 procent dotázaných, zatímco podporu mu vyslovilo pouze 12 procent lidí.

Prezident Miloš Zeman a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Článek o ruské invazi napsal šílenec s vylízaným mozkem, uvedl Zeman

U poloviny kandidátů ale nadpoloviční většina dotázaných daného kandidáta vůbec nehodnotila, protože ho neznala. Nejvíce lidí, téměř 90 procent, nezná prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka.

Účastníci průzkumu STEM/MARK také hodnotili jednotlivé vlastnosti kandidátů. Celkově dopadl z nejznámějších kandidátů nejlépe Drahoš, u kterého lidé ocenili nejvíce reprezentativní vystupování nebo důstojnost a vážnost. Nejhůře naopak hodnotili lidé ve většině kategorií Topolánka. Kriticky se vyjadřovali u Topolánka především k nezávislosti na lobbistech či politických stranách. U současného prezidenta Zemana lidé hodnotili pozitivně třeba životní zkušenosti a lidovost, kdežto negativně reprezentativnost a vitalitu.

Ivan Ošťádal.
Ošťádal stáhl žalobu na Zemana kvůli nejmenování profesorem

Průzkum prováděla agentura STEM/MARK během listopadu. Zúčastnilo se ho 715 oprávněných voličů.

Z oficiálních uchazečů o účast v prezidentských volbách podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra nesplnilo celkem 11 zákonné podmínky. Do voleb se tak pravděpodobně zapojí devět lidí. Kromě zmíněného Zemana, Drahoše, Horáčka, Topolánka a Hynka to zřejmě budou bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Hanniga agentura STEM/MARK do průzkumu nezařadila. V době konání průzkumu ještě nebylo podle agentury zřejmé, zda bude mezi kandidáty, kteří splní podmínky. Hannig v tiskové zprávě sdělil, že ho tím agentura výrazně poškodila, protože lidé budou mít pocit, že nekandiduje. Označil to za "hrubé narušení všech pravidel", které hraničí s trestným činem maření voleb. Ředitel agentury Jan Tuček řekl, že nešlo o úmysl a že se společnost Hannigovi omluvila a nabídla mu "kompenzace".

STEM/MARK prezidentiZdroj: STEM/MARK

Hanniga agentura STEM/MARK do průzkumu nezařadila, protože v době konání průzkumu ještě nebylo zřejmé, zda bude mezi kandidáty, kteří splní podmínky.

Odpovědi kandidátů v testu Deníku:

Prezidentské volby, vlak, infografikaZdroj: redakce