Při příjezdu kolony aut s Beranovými ostatky a doprovodem na Strahov se v širokém okolí na několik minut rozezněly zvony kostelů. Do baziliky vnesli rakev bohoslovci, za nimi šli zástupci katolické církve včetně kardinála Dominika Duky, věřící i další přihlížející. Byli mezi nimi mimo jiné zástupci katolické sportovní organizace Orel.

Rakev kardinála Berana přivítal sborový zpěv doprovázený orchestrální hudbou. Hlavní prostor baziliky se zcela zaplnil.

Sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly.
V katedrále sv. Víta je nová socha sv. Vojtěcha

Repatriací se plní poslední vůle zesnulého kardinála, jehož tělo spočívalo od jeho smrti v roce 1969 v podzemní kapli vatikánské baziliky sv. Petra. Československý komunistický režim mu návrat do vlasti znemožnil za života i po smrti. Přemístění ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.

Letecký speciál s rakví přistál v podvečer na letišti v pražských Kbelích, odkud kolona aut zamířila do Dejvic. Tam se zastavila před seminárním kostelem svatého Vojtěcha, kde byl Beran v letech 1932 až 1946 duchovním správcem a rektorem arcibiskupského semináře. Jeho služba tam byla 6. června 1942 přerušena vězněním v nacistických koncentračních táborech. Věřící v kostele svatého Vojtěcha uctili památku kardinála motlitbami.

Na Strahov rakev s ostatky zamířila proto, že kardinál Beran pronesl ve strahovské bazilice své poslední kázání před zatčením komunistickými bezpečnostními složkami 18. června 1949. V sobotu ze Strahova vyjde procesí s ostatky a zamíří na Hradčany.

V katedrále sv. Víta bude mše a po ní bude rakev s ostatky kardinála vystavena po tři dny k veřejné úctě. Po večerní bohoslužbě 23. dubna bude uložena v katedrále do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky. V Beranově rodné Plzni by měla být umístěna deska, která byla odstraněna z jeho dočasného hrobu ve vatikánské kapli. Ve svatopetrské bazilice bude na trvalou památku kardinála zřízena pamětní deska.

Kardinál Josef Beran na archivním snímku.
Beranovy ostatky v Praze přivítají zástupci církve i státu, zazní zvony

Pro ostatky kardinála Berana letěla do Vatikánu delegace církevních a státních představitelů vedená ministrem kultury Iljou Šmídem.

Návrat ostatků kardinála Berana do vlasti.Zdroj: Deník