Učinila tak už třetí den poté, co byla v Teplicích nominována. Její nominaci schválila zdejší okresní organizace ČSSD, když ji tajným hlasováním určila jako svou jedničku za okres.

Odmítnutí zdůvodnila nemožností sloučit případnou práci ve Sněmovně se svými závazky v divadle a jinde. K rozhodnutí dospěla po dlouhém zvažování. „Přesto si vážím důvěry a nabídky, kterou mi ČSSD učinila,“ řekla.

Nominace Brožové se ovšem nelíbila všem sociálním demokratům a vyvolala polemiky nejen uvnitř partaje, ale také na veřejnosti. Většina připomínek říkala, že Brožová nemá z politickou prací žádné zkušenosti a také, že o potřebách Ústeckého kraje nemá žádnou ucelenou představu. Její nominaci provázela také řada nejasností a zákulisních vyjednávání mezi ústeckou a teplickou organizací.

Nominaci Brožové přes výhrady části svých spolustraníků prosazoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Je to její osobní rozhodnutí. Jsem pochopitelně zklamán,“ řekl Paroubek novinářům.

Za její odmítnutí podle něj mohou novináři. „Tlak médií byl neslýchaný, ba hysterický. Média a část politické scény chtějí ČSSD prezentovat jako stranu, která není otevřená úspěšným,“obviňoval Paroubek. Brožová pak podle něj přislíbila spolupráci při kampani.

„Jednou v budoucnu není vyloučeno její přímé zapojení do politiky, o politiku se zajímá, je na naší straně, souhlasí s naším progamem,“ poznamenal Paroubek závěrem.

Petra Bendu, předsedu ČSSD v Ústeckém kraji, rozhodnutí Kateřiny Brožové překvapilo. Jak ale řekl, bude to plně respektovat. „Rozumím těm důvodům, které uvedla. Jsem rád, že Kateřina Brožová bude dál se stranou spolupracovat a podporovat nás,“ komentoval Benda rozhodnutí hvězdy seriálu Pojišťovna štěstí.

Zároveň potvrdil, že novým lídrem pro teplický okres v rámci ČSSD se stal z druhého místa kandidátky postupivší hokejista Jiří Šlégr. „Je to stejně hodnotná osobnost a je nepochyně dobrým kandidátem pro poslance za teplický okres,“ řekl na Šlégrovu adresu Benda včera dopoledne. „Udělám vše pro to, aby se tak stalo,“ slíbil.

Náhrada se nehledá

Krajská organizace v současné době zatím náhradu za Kateřinu Brožovou, coby osobnost na kandidátce, nehledá. „Zatím jsem o tom neuvažoval. A ani o tom přemýšlet nebudu. Pro nás teplická konference skončila a jsou v podstatě další okresy v rámci kraje. V Děčíně je kandidát asi téměř jasný, bude to nejspíše Jaroslav Foldyna. V Litoměřicích je situace zatím otevřená,“ podotkl šéf sociálních demokratů v kraji Benda.

Konstatoval, že pro Ústecký kraj jsou stanoveny dvě velké osobnosti na kandidátku, a to Jiří Šlégr a Jiří Paroubek. „Očekávám, že s tímto uděláme dobrý výsledek a volby vyhrajeme,“ uzavřel Petr Benda rozhovor pro Deník.

Předseda teplické ČSSD Vlastimil Aubrecht a zároveň zdejší poslanec, volbou Šlégra a Brožové odsunutý na druhou kolej, se zprávu o tom, že se Brožová vzdala kandidatury, dozvěděl krátce před tím, než ho oslovil Deník.

„Vím toho zatím asi tolik, co vy. Lidé mi říkali, že to visí na internetu,“ sdělil k tomu Aubrecht. „Že by si herečka a zpěvačka uvědomila, že nejde stíhat umělecké aktivity a politiku? Navíc když není odsud a nezná místní poměry?“ zamýšlel se poslanec Aubrecht dál. „To přeci muselo být jasné již předem, když do kandidatury šla. Důvody budou asi jiné.“

Vlastimil Aubrecht, který byl na kandidátce až na pátém místě, se odchodem Brožové rázem posunul o příčku výš. Na stejné místo, jako dosavadní ústecká poslankyně Marcela Mertinová. Na volné poslední místo v teplické kandidátce pak přibude jméno prvního z náhradníků. Tím je duchcovský místostarosta Zbyněk Šimbera.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU