Co všechno máte na starosti?
Řeším všechny klienty individuálně. Zaměřuji se na ty, co potřebují dietu, a ty, kteří jsou ohrožení podvýživou. Těm nechávám podávat přípravky nutriční podpory a více kontrolovat jejich váhu a také množství jídla a pití, které zkonzumovali. Denně komunikuji s kuchyní a konzultuji s ní pokrmy. Když se zhorší nutriční stav klienta, volají mi pečovatelky z jednotlivých oddělení a domlouváme se na vhodném řešení.

Nutriční terapeutka Kateřina Suchomelová.Nutriční terapeutka Kateřina Suchomelová.Zdroj: Deník/Zuzana Hronová

Klientka mi říkala, že vaříte i na přání. Jak to probíhá?
Jednou za čtrnáct dní mám s klienty stravovací komisi. Probíráme, co se vařilo, a oni mi říkají, jak jim to chutnalo, co by změnili a co by si přáli za jídlo.

Výdej oběda.
Oběd je tu společenská událost. V domově pro důchodce v Zastávce vaří i na přání

Co si nejvíc přejí?
Je to starší generace, takže nejčastěji si přejí vepřo knedlo zelo, pečený bůček, smažený řízek, játra, v zimě zabijačkové speciality. A velmi rádi mají sladké, což bývá ve stáří časté.

Zmiňovala jste bůček, vepřo knedlo zelo. Jste tedy zastáncem myšlenky, že jídlo by seniory mělo i potěšit bez ohledu na to, jestli je úplně zdravé?
Ano, ale samozřejmě tu máme diety pro lidi s onemocněním trávicího traktu, po operaci žlučníku nebo dalšími potížemi. Jinak k nim přistupujeme tak, že nejde o pacienty a jsou tu doma. V nemocnici je člověk omezenou dobu a musí se přizpůsobit, ale tady bývá napořád.

Jak důležitou roli hraje pro zdejší klienty jídlo?
Pro ně je to společenská událost, když jdou do jídelny na oběd. Je to hlavní část dne, věc, která se tu nejvíce řeší.

Jaké je vaše stravovací know-how?
Máme šikovné kuchaře ochotné experimentovat a zkoušet nové věci. Každý obyvatel má svého klíčového pracovníka a ten po měsíci pobytu vyplňuje formulář, jak se dotyčný stravuje, jaká jsou oblíbená a neoblíbená jídla a jaké pije nápoje. Jelikož tu jsem na plný úvazek, znám všechny klienty a jejich preference, vím, co se bude vařit a co budou rádi jíst.

Jak jedí důchodci

Pro lidi v pokročilém věku bývá jídlo poslední velkou náplní dne, rituálem, radostí. Většina toho ale po odchodu do domovů pro seniory zmizí. Nepodílejí se na jeho přípravě, často si ho nemohou vybrat, „nemastná neslaná“ strava jim nechutná, nepřináší potěšení. I když mají jídla dost, leckdy trpí podvýživou. Existují však výjimky, domovy, kde vědí, že by jídlo mělo člověka nejen nasytit, ale i těšit. Deník.cz v novém seriálu Jak jedí důchodci mapuje dobré i špatné zkušenosti čtenářů a jejich blízkých se stravou pro seniory v různých typech domovů. Vaše náměty pište na zuzana.hronova@denik.cz.