Databáze je určena široké veřejnosti. „Lidé mohou nabízet volné domy i byty, zejména k dlouhodobému pronájmu pro rodiny, kterým bude udělen azyl, či pouze svoji dobrovolnickou výpomoc, třeba s výukou jazyka," uvedl ředitel české Charity Lukáš Curylo.

Zřízení databáze shromažďující pomoc uprchlíkům iniciovalo 10. září vedení České biskupské konference (ČBK). Vyzvalo přitom farnosti a řády, aby prostřednictvím tohoto webu pomoc nabídly. Biskupové také apelovali na všechny občany, aby nepodléhali strachu a projevům extremistů.

Poradny pro migranty

Charita má 320 poboček po celé České republice. V rámci římskokatolické církve působí jako odborný garant pomoci migrantům a spolupracuje s představiteli státní správy a samosprávy. Na pomoci doma i v zahraničí se podílí společně s nadnárodními organizacemi Caritas Internationalis a Caritas Europa. V Česku Charita provozuje osm poraden pro migranty a telefonickou infolinku v mongolském a vietnamském jazyce.

Evropa se v posledních měsících s obtížemi potýká s obrovskou migrační vlnou z Blízkého východu. Lídři Evropské unie se v noci na dnešek dohodli na tom, že poskytnou velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, zlepší vnější hranice schengenského prostoru a podpoří Itálii a Řecko při zvládání velkého počtu utečenců.

Česko není cílovou zemí běženců, většina z nich chce pokračovat do Německa, přesto se stát připravuje na možnou další vlnu cizinců. Česká vláda je připravena pomoci, odmítá ale povinné kvóty trvale přerozdělující uprchlíky.