Hlavní líčení bude pokračovat před Obvodním soudem pro Prahu 1 v polovině dubna a pravděpodobně ještě v květnu. Podle Bajgera ale v těchto termínech jednání zřejmě ještě neskončí.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, bude podle Bajgera trvat na přehrání odposlechů a záznamů telefonické komunikace obžalovaných. Nahrávky zaberou zhruba tři až čtyři hodiny. „Osobně si myslím, že není důvod k tomu, aby v případě odposlechů nebyla veřejnost přítomna. Nejedná se o žádné utajované informace. Myslím si, že se ani nejedná o žádnou dehonestaci osob, jsou to pouze vybrané zájmové hovory," dodal.

Podstatný důkaz

Podle žalobce by si měl soud přehráním odposlechů vytvořit představu o komunikaci mezi obžalovanými. „Jaký byl tón komunikace, nakolik to bylo myšleno vážně, nakolik se jednalo o žert a podobně," dodal. Odposlechy jsou coby důkaz podle Bajgera „dost podstatné".

Kromě Nečasové jsou obžalovaní dva bývalí ředitelé VZ Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí až pět let vězení za zneužití pravomoci.

Obžaloba například hovoří o tom, že se používala kódované řeč. Obvinění to odmítají. Týká se to například označení Kovandy jako „Kováka" a „pána, co má umělého psa". Generál již dříve v rozhovoru s ČTK uvedl, že jej takto Nagyová označovala po jedné ze schůzek, na které se bavili o svých psech, přičemž hovořili v nadsázce. „Já jsem jí jen řekl, že ten můj pes nemusí potřebovat venčit, protože má výsadkářský výcvik, a ona řekla – to máte umělého psa. A z toho je teď konspirační debata," řekl Kovanda.

Hlavní líčení

Soudkyně Helena Králová dnes odročila hlavní líčení na 13. až 16. dubna, kdy se mají uskutečnit výslechy svědků, kteří se nemohli tento týden dostavit. Je mezi nimi například expremiér Petr Nečas. Podle advokátů by měl objasnit, kdo údajné sledování zadal. Podle obžaloby sledování zařídila Nagyová. Dostavit by se měla také exmanželka Nečase Radka a bývalý ministr obrany Vlastimil Picek, který byl také náčelníkem generálního štábu armády a nyní je starostou Brandýsa nad Labem.

„Pokud se nepodaří dokončit dokazování, předpokládám další termín na týden od 18. května," uvedla soudkyně. Mohlo by se podle ní jednat o závěr hlavního líčení. Žalobci ale mají ještě kromě odposlechů návrhy na listinné důkaz a také někteří advokáti chtějí dokazování doplnit. „Nejsem až takovým optimistou, že v květnu by došlo ke skončení," řekl Bajger.

Soud zatím vyslechl kromě obžalovaných například bývalého pověřeného šéfa tajné služby a nynějšího náčelníka vojenské kanceláře prezidenta Rostislava Pilce, který dříve působil jako zástupce šéfa VZ, exministra obrany Alexandra Vondru a dva pracovníky Úřadu vlády, které Nagyová údajně nechala sledovat.

Obžaloba tvrdí, že Nagyová zařídila na podzim roku 2012 sledování tehdejší manželky expremiéra Nečase Radky. Poté ještě údajně nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády. Na akcích se podle státního zastupitelství podílela rozvědka a soukromá detektivní firma.

Případ vedl v roce 2013 k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Obžalovaní vinu odmítli. Například Kovanda tvrdí, že nešlo o sledování, ale o tzv. kontrasledování. Prověřoval se prý pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst".