Kromě vyloučení veřejnosti platilo, že se novináři nesměli zdržovat před jednací síní, ale až v chodbě za rohem. Nečasové a třem vojenským důstojníkům hrozí až pětileté vězení za zneužití pravomoci.

Soudkyně po výsleších odročila hlavní líčení na 9. až 13. března, kdy budou pokračovat další svědci. Kteří to budou, zatím není zřejmé. Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, novinářům řekl, že svědci „pouze dokreslovali mozaiku důkazů". Podle jednoho z obžalovaných, zpravodajce Jana Pohůnka, ale nejméně jeden z nich potvrdil, že se nestalo nic v rozporu se zákonem. „Tak nevím, asi jsme každý seděli v jiné jednací síni, nejsem si toho vědom," reagoval Bajger.

Advokát Nečasové Eduard Bruna uvedl, že se probíraly utajené informace. „Překvapila mě tam jedna zpráva, ta byla pro nás příjemná. Byla ve prospěch mojí klientky," dodal bez dalších podrobností. Obhájci se nesmí k výslechům blíže vyjadřovat, protože již dříve podepsali závazek, podle kterého se jednání vede v důvěrném režimu.

Sbírání informací

Nečasová k soudu nedorazila, od úterý je z jednání omluvená. Přišli zbylí obžalovaní – kromě Pohůnka ještě exšéfové VZ Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Čtveřice vypovídala od pondělí do středy, všichni vinu odmítli. Podle Páleníka je škoda, že byla z jednání vyloučena veřejnost. „Jsme jenom neradi, že to bylo dnes s vyloučením veřejnosti, protože by poznala, jak chabá je konstrukce obžaloby," dodal.

Dnes vyslýchaní operativci měli za úkol sbírání informací. Mluvčí soudu Dana Šindelářová řekla, že svědci nevstupovali do jednací síně, ale mluvili z jiné místnosti přes mikrofon, přičemž měli technicky upravený hlas. Bezpečnostní opatření na chodbě byla podle ní běžnou součástí jednání, pokud je vyslýchán svědek s utajenou totožností, i když hovoří odjinud.

Výslechy zpravodajců se týkaly údajného sledování, které podle vyšetřovatelů zařídila v roce 2012 Nagyová. Údajně zneužila rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Nečasova role

Čtveřice obžalovaných vinu již dříve odmítla. Nečasová zatím s novináři nehovořila, mluví za ni její advokát. Kovanda tvrdí, že se nejednalo o sledování, ale akce byla tzv. kontrasledováním. Prověřoval se prý pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst".

Pohůnek ve středu po výslechu novinářům řekl, že se mu těžko vysvětluje práce rozvědky žalobcům, kteří jí podle něj nerozumí. Páleník si je jistý, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Podle informací dnešního Práva řekl soudu, že sledování manželky Radky si objednal sám tehdejší premiér Nečas. Radka Nečasová by měla být stejně jako její exmanžel v budoucnu vyslechnuti soudem jako svědci.

O Nečasově roli v případu se hovořilo již dříve. Například Kovanda ještě před podáním obžaloby řekl, že zadání směřovalo právě od tehdejšího premiéra, který prý měl obavy, že se „někdo motá kolem paní Nečasové". Podle zákona ale nemůže tajnou službu úkolovat sám premiér. Pravomoc k tomu má vláda, případně prezident s vědomím vlády. Pohůnek ale uvedl, že se prověřovala standardní informace. Podobných prý VZ řeší celou řadu a je prý nesmysl, aby na každou informaci byl vydán úkol vládou.

Expremiér Nečas odmítl před policií vypovídat a vysvětlení kauzy si chce nechat k soudu. Dříve pouze řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu. Zatím nepotvrdil, zda věděl o akci týkající se jeho manželky. Páleník nicméně již dříve naznačil, že expremiér měl o všem logicky vědět, protože se to týkalo jeho okolí. Žalobce Bajger Nečasův plánovaný výslech nepovažuje za klíčový, důležitější jsou prý odposlechy, listinné důkazy a jiní svědci.

Případ Vojenského zpravodajství je první z více prověřování týkajících se Nečasové, které pokračovalo obžalobou a soudem. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami – Nečasová je obviněna také z uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.