Obžaloba tvrdí, že Franc dospělého pacienta, který je po dětské mozkové obrně upoutaný na vozík, osahával od 5. do 7. září 2011. V posledním dni se údajně neúspěšně pokusil i o pohlavní styk. Pacient se poté svěřil personálu nemocnice a uvedl, že mu Franc vyhrožoval zabitím, pokud by o jejich sexu s někým mluvil.

Franc následně na policii připustil, že se s pacientem sblížil a určité sexuální kontakty s ním měl. Dodal ale, že je heterosexuál a že ho k intimnostem přiměl pacient výhrůžkami, že se jinak oběsí.

Později však padesátiletý sanitář, který je podle části soudních znalců lehce mentálně retardovaný, svou výpověď zcela změnil a před soudy sex s mladíkem vytrvale odmítal. Zastal se ho i personál z novobydžovské nemocnice, který jej popsal jako spolehlivého, nekonfliktního a ochotného zaměstnance. Pacient se prý velmi často dožadoval jeho pozornosti i péče ostatních pracovníků. Po 5. září si podle svědků na nic nestěžoval a nijak nezměnil své chování, dokonce si výslovně vyžádal, aby za ním Franc znovu přišel.

Změna právní kvalifikace

Případ původně projednával hradecký okresní soud. Kvůli následné změně právní kvalifikace a hrozícímu vyššímu trestu až 12 let vězení se však případ přesunul k soudu krajskému. Ten loni France zprostil obžaloby s tím, že nebylo prokázáno, že se stíhaný skutek stal. Proti osvobozujícímu rozhodnutí se však odvolal státní zástupce.

Žalobce dnes u odvolacího soudu poukazoval na to, že k sexuálním kontaktům i podle Francovy původní výpovědi prokazatelně došlo, a soud tedy nemůže kauzu uzavřít s tím, že se skutek nestal. Upozornil také na to, že pacient podle vyšetření trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Bez obžalovaného

Franc se dnešního veřejného zasedání nezúčastnil. Jeho advokátka Věra Dubcová argumentovala mimo jiné tím, že posttraumatická porucha mohla vzniknout i před údajným trestným činem, pacienta totiž v tomto směru dříve nikdo nevyšetřoval. Mladík je podle ní manipulativní a je Francovi výrazně intelektuálně nadřazen. Podotkla také, že Franc po většinu svého života zastával profese, v nichž pomáhal lidem, a nikdy si na něj nikdo nestěžoval.

Odvolací senát nakonec rozhodl o tom, že královéhradecký soud musí svůj závěr znovu a lépe zdůvodnit. Odůvodnění zrušeného rozsudku je prý kusé a nepřesvědčivé a soud v něm vůbec nepracuje s původní Francovou výpovědí na policii.