Červen 2013. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan a šéf protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta oznamují, proč zasahovali na Úřadu vlády. V půli měsíce Petr Nečas podává demisi, padá vláda. Na podzim roku 2013 se konají předčasné volby a ODS získává 7,7 procenta hlasů. 

V roce 2006 do voleb vstoupil Šlachtův předchůdce, plukovník Jan Kubice, který předložil poslancům zprávu o prorůstání zločinu do politiky. Jiřího Paroubka a ČSSD to stálo vítězství.

Paul Manafort
FBI prohledala dům Trumpova volebního manažera, zabavila písemnosti

Může se něco podobného stát i letos?

Silný politický náboj má kauza, kvůli níž odstoupila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), byť s ní neměla nic společného. Z manipulace s milionovými dotacemi na sport byla totiž spolu s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou (ODS) a šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou (ČSSD) obviněna její náměstkyně Simona Kratochvílová.

Případ má na starosti Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Věc ovšem určitě nedospěje na podzim k verdiktu. Totéž platí o nevýhodném prodeji menšinového podílu OKD. Jako svědek bude vypovídat premiér Bohuslav Sobotka, který měl v roce 2004 transakci jako ministr financí v gesci. Ani tady zřejmě nedojde ke zvratu, který by mohl ČSSD poškodit.

Politicky výbušné případyZdroj: DENÍK

ČAPÍ KARTY

Naopak kartami by mohl zamíchat posun v případu Čapího hnízda. Na průběh vyšetřování si nedávno posvítila již zmíněná Lenka Bradáčová, která nařídila prověrku kvůli možným průtahům. K nim ale podle ní nedošlo, byť délka šetření je na hraně.

Ilustrační foto.
Tři firmy získaly za úklid Prahy stamilióny. Stojí za nimi lidé z pražské ČSSD

Případné obvinění Andreje Babiše by mohlo volebními preferencemi zamíchat. „Je to nesmysl, nic jsem neprovedl, vše bylo mnohokrát zkontrolováno, nebojím se, i když určitě na mě chystají kde co,“ řekl nedávno Deníku favorit říjnových voleb Andrej Babiš.