Lidové noviny před dvěma týdny napsaly, že české speciální síly se podílely na útoku na extremisty zapojené do srpnového atentátu na české vojáky. Při akci byl podle deníku zabit jeden pachatel a další zajat, podle České televize bylo mrtvých a zajatých víc.

Čeští vojáci na základně Bagrám v Afghánistánu.
Další z vojáků zraněných v Afghánistánu byl přepraven do Česka

Odborníci únik informací kritizovali. Mohl podle nich ohrozit bezpečnost vojáků v Afghánistánu. Metnar nechal únik prošetřit Vojenskou policií, Vojenským zpravodajstvím a bezpečnostním odborem ministerstva obrany. Čas jim dal do minulého pátku.

"Příslušné složky ministerstva obrany na základě mého pokynu celý týden prověřovaly případný únik informací. K objasnění zjištěných skutečností zahájila Vojenská policie úkony v trestním řízení," sdělil Metnar. "V tomto duchu jsem informoval pana premiéra. Vzhledem k tomu, že celý proces probíhá v utajovaném režimu, nebudeme a ani nemůžeme případ více komentovat," dodal.

Pod dohledem Vrchního státního zastupitelství

Deník N dnes uvedl, že na vyšetřování Vojenské policie dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale nechtěla s ohledem na citlivost a zvláštní režim informací případ komentovat.

Okolnostmi případu se zabýval minulý týden i sněmovní branný výbor. Přijal usnesení, že koaliční operace speciálních sil v Afghánistánu byla v souladu s mandátem pro působení českých vojáků v zahraničí. Podle předsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) byla část informací zveřejněných v médiích nepravdivá.

Předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Matka štábního praporčíka Martina Marcina převzala za syna Medaili Za hrdinství in memoriam.
Zeman ocenil padlé vojáky: Máme-li civilizaci zachovat, je nutný boj s teroristy
Rozloučení na kbelském letišti s padlým vojákem Tomášem Procházkou.
Čestná jednotka i hymna. Padlý voják bude pohřben se všemi poctami