„Domnívám se, že je v zákoně díra, kterou je nutné napravit. Rodiče přihlašují děti do jiných školek než v místě bydliště, které je pak ze zákona musejí přijmout. Samozřejmě je nutné, aby se předškoláci otrkali, ale mnohdy zjistíme, že v okolí jejich bydliště měla školka kapacitu volnou," upozornila dnes Liptáková.

Sama řeší problémy rodičů, kteří nemají děti kam dát. „Do kanceláře mi chodí plakat maminky, že potřebují místo, ale já nemohu nic dělat. A nelze ani na zastupitelstvu argumentovat zřízením další třídy, protože ji zase zaplní děti odjinud," uvedl Liptáková. V Brně-Maloměřicích a Obřanech jsou školky dvě. Mají celkovou kapacitu zhruba 300 míst. „Na konci letošního roku odejde z obou 50 dětí. Už teď víme, že třetinu této kapacity zaplní přespolní," poznamenala Liptáková. Podle ní je taková situace pro starosty demotivující, protože vezmou peníze z jiné oblasti na zbudování nových míst, která jim ale ani tak nezaručí uspokojení místních občanů.

Brněnští lidovci proto osloví poslance z vlastních řad, aby prosadili změnu zákona. „Měla by obsahovat, že předškoláky musí nejprve přijmout jejich městské části nebo obce a pak až všechny ostatní," řekla Liptáková.

Hygienické normy

Dalším problémem, který města a obce ve zřizování míst pro děti mají, jsou přísné hygienické normy. „Ve věcech hygienických předpisů jsem laik, ale nemusím být žádná znalkyně na to, abych viděla, co je každému zřejmé. Je povinností mít na pět dětí jeden záchod a umyvadlo, ale myslím, že by se nic nestalo, kdyby na záchod a umyvadlo připadlo šest dětí. Školky by jich pak mohly pojmout více," uvedla starostka. Podle ní je přísných předpisů mnoho. „Když jsme byli malí, nic takového neplatilo, na záchod jsme se dostali všichni a zavčasu. A podobné je to třeba s tím, že pověšené ručníky musí být od sebe vzdálené natolik, aby se nedotýkaly. A to nemluvím o kuchyni, co všechno musí mít. Některé předpisy by nemusely být tak striktní a pomohlo by to mnoha věcem," dodala Liptáková.