Bělobrádek uvedl, že si KDU-ČSL velmi váží obětí vojáků Rudé armády, Spojených států i dalších zemí při osvobozování Československa od německých okupantů. Vyzval i místní organizace lidovců, aby si konec druhé světové války připomněly.

„Zároveň však celostátní konference KDU-ČSL vyzývá prezidenta Zemana, aby přehodnotil své rozhodnutí účastnit se vojenské přehlídky armády Ruské federace na oslavu konce druhé světové války v Moskvě. V situaci, kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, považujeme za nevhodné, aby se hlava našeho státu po boku představitelů KLDR a Číny zúčastnila této akce," přečetl z prohlášení Bělobrádek.

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150.000 ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. „Znovu potvrzuji, že se pan prezident 9. května 2015 v Moskvě zúčastní oslav 70. výročí vítězství nad nacismem. Výzvu KDU-ČSL tedy nevyslyší," uvedl dnes na Twitteru hradní mluvčí Ovčáček.

Účast Zemana na akci, jíž se většina západních státníků nezúčastní, kritizují například TOP 09 nebo ODS. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ní nemá problém. Bělobrádek nemá nic proti vzpomínce na padlé vojáky, dá se tak ale podle něj učinit jinou cestou.