"Je logické, že jakmile chceme těmto lidem pomoci, musíme je prověřit. Musíme prověřit, zda to nejsou ekonomičtí migranti, jestli sem nejdou pouze za lepším životem a nepřicházejí z bezpečných zemí, zda tam nejsou kriminálníci, potenciální teroristé. Migrační, azylový proces musí být kontrolovaný," řekl Kiska.

Názor na problém uprchlíků prý ale nezměnil. "Je naší morální povinností, jako úspěšné země, uvažovat o tom, jak pomoci lidem, kteří skutečně utíkají před zabitím," řekl prezident. Příchod uprchlíků prý nevnímá jako invazi muslimů do Evropy. Svědčí o tom podle něj to, jaké nebezpečí jsou ochotni podstoupit, aby se do Evropy dostali.

Kiska řekl, že se byl podívat v azylovém centru a setkal se s křesťanskými utečenci. "My jsme na dobrovolné bázi pozvali asyrské křesťany z Iráku a já jsem se na ně byl podívat v utečeneckém centru. A když jsem se s nimi bavil, ti lidé měli dvě hodiny na to, aby opustili svůj dům, utíkali v pyžamech. Kdyby tam zůstali o dvě hodiny déle, tak jsou mrtví. A takovým lidem, kteří skutečně potřebují pomoct, tak úspěšné země jako je Slovensko, musí pomoct," řekl slovenský prezident.

Kiska v minulosti opakovaně zaujal mírnější postoje k řešení migrační krize než slovenský premiér Robert Fico, jehož jednobarevná vláda sociálních demokratů například podala žalobu k unijnímu soudu proti rozhodnutí většiny členských států EU o přerozdělování uprchlíků mezi státy evropské osmadvacítky na základě povinných kvót.