Češi by se neměli nechat zavalit negativismem, který existuje v médiích, podotkl. „Atmosféra v zemi je určitě horší než reálně situace. Ten rozdíl, ta mezera mezi atmosférou a reálnou situací je, bohužel, zvětšující se. A to je věc špatná," řekl Klaus.

Úkolem všech, jak na straně politiků, tak na straně občanů, je podle něj se pokusit tuto mezeru v roce 2014 zmenšit. „Protože už v průběhu letošního roku dosahovala rozměrů, já bych řekl, nebezpečných. Pokusme se, aby se tato mezera zase zavírala," dodal Klaus.

Bývalý prezident dnes v televizi Prima předtočil rozhovor, který bude vysílán na Nový rok. Ještě loni naposledy promluvil jako prezident v novoročním projevu, kdy oznámil amnestii, posléze velmi kritizovanou.

Klaus na Primě využil toho, že jeho následovník Miloš Zeman na tradici novoročních projevů nenavázal. Hovořil již 26. prosince ve vánočním poselství po vzoru Tomáše Garrigua Masaryka, jak říká. Zemanovo vystoupení vyvolalo rozpačité reakce. Klaus sám Zemanovi vytkl, že projev přesunul. Jeho by to prý během deseti let, co byl prezidentem, ani nenapadlo.