Novela zákona o doplňkovém penzijním spoření má lidem umožnit čerpat předdůchody už od ledna. Po podpisu prezidenta už nic nestojí v cestě k tomu, aby zákon platil.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve uvedl, že předdůchod může řešit situaci lidí za předpokladu, že si našetřili dostatek peněz ve třetím pilíři, doplňkovém spoření. „Kdo má naspořeno ve třetím pilíři alespoň tolik, že bude moci čerpat měsíčně 30 procent výše průměrné mzdy, a může to čerpat tak dlouho, že to neskončí dříve než tři roky předtím, než mu vznikne nárok na starobní důchod," popsal Kalousek nová pravidla. Nyní 30 procentům odpovídá zhruba 8000 korun.

I pro lidi v těžkém povolání

Předdůchod bude možné dostat nejdříve pět let před nárokem na starobní důchod. Vztahovat se může i na lidi v těžkých povoláních. Stát předdůchody podpoří tím, že lidem nezkrátí částku vyplácenou později ve starobním důchodu. Budou též státními pojištěnci.

Lidem by podle vládního plánu měli na předdůchod přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Příspěvek zaměstnavatele bude podle předlohy osvobozen od daně z příjmu do výše 30.000 korun ročně, nynější hranice je 24.000 korun. Žadatelé budou moct využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.