„Budu volit pana Švejnara, neboť není svázán se zdejším politickým prostředím. Navíc mi vyhovuje ijeho přístup ktéměř dvoubilionovému dluhu veřejných financí, který se podle něj musí koncepčně řešit na základě dohody všech parlamentních stran,“ řekl Deníku předseda klubu nezávislých Josef Novotný. Jak uvedl, Klaus si naopak myslí, že umoření dluhu pomůže rostoucí inflace.

Hlava státu odmítla Novotného výzvu, aby se se Švejnarem střetl bez televizních kamer vSenátu. „Abychom se mohli odpovědně rozhodnout, musíme se podrobně seznámit snázory obou kandidátů,“ míní Novotný. Klaus ale sdělil, že má jinou strategii než veřejné debaty. Při odchodu ze Senátu ale prý naznačil, že otomto námětu bude přece jen uvažovat.

Klaus odcházel spotvrzením přízně Liany Janáčkové a Jany Juřenčákové. Janáčková je starostkou ostravské městské části a do povědomí veřejnosti se dostala svými protiromskými výroky.

„Budu volit Václava Klause, mimo jiné kvůli jeho zdrženlivému postoji ke konání olympiády vČesku,“ konstatovala Juřenčáková. Prezident neponechává nic náhodě. SJuřenčákovou, kterou místní funkcionáři ODS vdruhém kole senátních voleb vroce 2006nepodpořili, se totiž osobně vpondělí sešel na Hradě. „Byla to pracovní schůzka,“ potvrdila Deníku nezvyklé pozvání Juřenčáková.