Oba rivalové si před zahájením debaty podali ruku a čekají na zahájení souboje, který odstartuje předsedkyně klubu senátorů ČSSD Alena Gajdůšková. Jde o historicky první výměnu názorů obou profesorů v přímém přenosu. Debatu totiž přenáší druhý program České televize a ČT24.

"Přicházím sice jako kandidát za ODS, ale nezakrývám, že mi jde v prezidentské volbě o to, abych dostal i vaše hlasy. Věřím, že nás řada věcí spojovala a že máme zájem o úspěšný rozvoj naší republiky. Předpokládám, že mě většinou velmi dobře znáte, já znám řadu z vás. S vaší politickou stranou jsem v naší politické scéně ve více či méně přátelských vztazích již od roku 1990, leckdy jsme se střetávali, ale velmi často jsme nalézali společnou řeč. Mimo jiné mohu také garantovat prezidenta, který se v zahraniční politice chová vyváženě," uvedl prezident České republiky Václav Klaus před senátním klubem ČSSD.

"Volby jsou v demokratickém systému přesně ten bod, kdy zhodnotíme výsledky a vytyčíme si nové vize. Jsem člověk, který vám v této době může přinést určité vlastnosti a zkušenosti, které jsou důležité - jsem nadstranický, mám zkušenosti z domova i ze světa, mám zkušenosti ze zakládání institucí a mám schopnosti sjednocovat. Je pravda, že jsem zde v 70. a 80. letech nežil. Rád bych podotkl, že jsem zde od roku 1990 žil a podílel se na vzniku důležitých institucí. Někteří říkají, že jsem politicky nezkušený, já to vidím jako obrovskou výhodu," řekl před senátním klubem Jan Švejnar.

Po představení a řeči prezidentských kandidátů došlo na diskuzi se senátory.

První otázka směřovala k privatizaci. Názory obou kandidátů jsou rozdílné.

Co poplatky ve zdravotnictví?

Druhá otázka se týkala reformy zdravotnictví. "V mnohém souhlasím s potřebou reformy ve zdravotnictví a všude jinde. Chceme samozřejmě eliminovat neefektivnost, plýtvání s léky. Uvidíme, jak se dnešní reforma vyvine, vše bude třeba zhodnotit. Jsou samozřejmě oblasti, ve kterých musíme dát pozor, aby sociální dopady nebyly negativní. Celá ta reforma by měla jít směrem tak, aby zvýšila výkonnost ekonomiky a aby nečinila potíže lidem sociálně slabším. Raději nemít poplatky pro ty lidi, kteří jsou sociálně a společensky slabší," odpověděl Jan Švejnar.

"Reforma zdravotního systému je naprosto nezbytná. Se zdravotnictvím musíme zacházet opravdu jinak, než jsme zacházeli dosud. Zavedení poplatků nepovažuji za zločin, jestli je to přesně nastaveno optimálním způsobem, není prezidentská role. Chtěl bych připomenout jen jednu jedinou věc - poplatek ve výši 30 Kč je velmi srovnatelný s cenou lístku MHD v Praze, která dnes činí 26 Kč. Myslím, že vážná a promyšlená návštěva lékaře je pro většinu lidí něco více, než jedna cesta MHD v Praze. Já tu reformu nekoncipoval, možná bych postupoval někudy jinudy, ale to není prezidentská role," řekl Václav Klaus.

Další otázka směřovala k rovné dani a sociálnímu smíru.

Senátoři se dotkli také občanských společností.

"Občanská společnost má velmi různé aspekty, je to vlastně doplnění moderní společnosti, která je založena demokracii a má velmi dobré doplňující prvky. Jsem součástí občanské společnosti a vždy jsem ji podporoval. Vtomto smyslu jsou vždy důležité také ekologické otázky,“ řekl Jan Švejnar.

"Občanská sdružení jsou nezbytnou součástí veřejného života, již desetiletí či staletí. Čím jsou silnější, tím jsou cennější. Chtěl bych dodat, že jsem plnohodnotným účastníkem aktivit těchto institucí. Smanželskou jsme například založili nadační fond, jehož výsledky jsou dobře známé,“ odpověděl Václav Klaus.

Nešel bych do byznysu, řekl Klaus

"Myslím, že kdybych nebyl zvolen prezidentem republiky, tak se vrátím do funkce šéfa Centra pro ekonomiku a politiku. Určitě bych nešel do byznysu,“ doplnil Václav Klaus.

Samozřejmě nemohla chybět ani otázka z oblasti ekologie.

"Ochranu klimatu považuji za fiktivní hru," uvedl prezident Václav Klaus. "Váš názor je velice extrémní, ve světě jste úplnou výjimkou, pokud o to mají lidé zájem, tak si toho všimnou," oponoval Jan Švejnar.

"Máme v tomto století dvě velké výzvy - výzvu teroristickou a hrozbu válečného konfliktu, ve kterém bychom museli přejít do akce. V mírovém období bychom měli dát prostředky do ekologie," podotkl Jan Švejnar na doplňující otázku.

"Kanony nebo klima? Já si myslím, že zbytečně tuto otázku stavíme tímto způsobem. Já myslím, že je jasný argument, kam dát peníze. Peníze nebrat hlavně lidem a maximálně jim je nechat, nedávat je do rukou státu. To je základní princip každého liberálního člověka," doplnil Václav Klaus. "Pokud bychom se teď chtěli vsadit, že se za deset let nebudeme bavit o globálním oteplování, jsem ochoten se o to s kýmkoliv vsadit."

Ekonomika roste

Nechyběla ani otázka na Evropskou unii.

"Naše členské v Evropské unii nemělo pro nás žádnou alternativu. Musí nám jít o to, aby se Evropská unie chovala racionálně," řekl Václav Klaus. "Česká ekonomika v posledních třech letech roste. V něčem jsme se přiblížili k možnosti, aby pro nás bylo euro smysluplnou možností," doplnil.

"Naše budoucí strategie by měla být otevřená, vyjednávat co nejlepší podmínky. Bude to těžší v tomto světě uspět, ale myslím, že uspět můžeme. Vstup do eura? Je to otázka k tomu, jak si vede naše ekonomika. Naše ekonomika si vede dobře. Není důvodu, proč bychom nemohli vstoupit. Jsou zde určitá nebezpečí, co se stane, když nevstoupíme - pro nás by bylo nešťastné, kdyby se směnný kurz vychýlil v náš neprospěch, mohlo by dojít k negativním skokům. Jsme připraveni na to do eurozóny vstoupit," řekl Jan Švejnar.

Soudnictví je pilíř

"Soudnictví vmnoha společnostech je pilíř, o který se společnost opírá. Měli bychom soudy nechat rozhodovat a ctít, tak jak rozhodnou. Potřebujeme soudy, které jsou funkční a dobře operují. Je potřeba dokončit všechny transformace. Vtomto smyslu si opravdu myslím, že je to pilíř,“ řekl Jan Švejnar kotázce o soudnictví. "Prezident by měl významně a jasně přispívat ktomu, aby Ústavní soud mohl řádně fungovat,“ dodal.

"Ústavní soud já nekomentuji, myslím si, že si tato instituce vyhledává místo vnašem soudním systému. Jeho výsledky respektuji, je to jedna zklíčových institucí," řekl Václav Klaus.

Jaký by měl být protikandidát?

"Můj protikandidát by měl být silný a houževnatý, měl by bránit své myšlenky. Měl by být na Hradě člověkem, který by byl silným a názorově vyhraněným,“ řekl Jan Švejnar.

"Názory pana Švejnara znám velmi málo. Jeho ekonomických názorů bych se velmi bál,“ řekl Václav Klaus.

Na závěr si oba kandidáti předali své knihy.