Zpochybnil především, že by Jan Švejnar přinesl nové impulsy pro českou politiku. „Já jsem žádná témata vjeho projevu neobjevil. Banality typu, že vzdělání je důležité a globalizace je důležitá, to jsou slova, která bych si do svého proslovu nikdy neodvážil dát. Styděl bych se takovéto výroky používat,“ uvedl Klaus vpořadu Nedělní partie na TV Prima. „Protože to jsou prázdná slova, která pro někoho nepozorného mohou vypadat vznešeně,“ dodalKlaus.

Debata ovzdělání podle něj „není vžádném případě zapotřebí“. Důvod? „Neznám člověka, který by vzdělání považoval za nedůležité. Co nám to tady někdo zanáší za fráze nedůstojné vůbec do naší diskuse. Toto fakt ne,“ uvedlKlaus.

Prezident dal také na vědomí, že svoji osobní antipatii kEvropské unii či globálnímu oteplování nemíní ani ve druhém volebním období ve funkci prezidenta mírnit ani kultivovat. Odsoudil například opatření, které Evropská unie připravuje ke zmírnění klimatických změn. „To jsou zákony, které jsou opravdu blízké komunistické centrálně plánované ekonomice a jsou stejně nesmyslné, jako byly plány a zákony tehdejší doby. Já si myslím, že každý svobodomyslný a rozumný člověk musí stouto zcela falešnou vizí a ideologií bojovat,“ zmínil Klaus a dodal: „Považuji pomýlenost dnešní debaty oklimatických změnách za něco fatálního.“

Klaus podle svých slov zatím neví, do které země pojede na svoji první zahraniční cestu během nového funkčního období. Česká hlava státu tradičně jezdila na Slovensko, ale tam se byl Klaus „rozloučit“ vlednu, proto považuje za nepravděpodobné, že by východního souseda navštívil vtak krátké době podruhé.