Určitým rozloučením bude pro Klause už nedělní neveřejný koncert na Pražském hradě, který je pořádán pod názvem „Díky nejen za jazz, pane prezidente", ze záznamu jej odvysílá Česká televize. Na akci odmítl vystoupit známý flétnista Jiří Stivín, který nesouhlasí s Klausovými postoji z poslední doby. Zúčastní se naopak například zpěvačka Lucie Bílá či pianista Emil Viklický.

Už v pondělí se končící hlava státu dozví, zda bude u Ústavního soudu čelit žalobě z velezrady, především kvůli lednové amnestii, ale také některým svým dalším krokům. V ten den totiž Senát rozhodne, zda jako celek ústavní žalobu, pod kterou se podepsalo 28 jeho členů, skutečně k soudu pošle. Klaus, jehož amnestie je ostře kritizována především proto, že zastavila soudní projednávání některých výrazných ekonomických kauz, postup senátorů označil za politické hrátky.

V úterý prezident na tiskové konferenci představí svou knihu Rok desátý, kde shrnuje poslední rok působení ve funkci. Jejím vydáním završuje Klaus cyklus deseti svazků, v nichž jsou rok po roce zachyceny všechny jeho projevy, články, texty přednášek, tisková prohlášení, rozhovory, ale i postřehy a zápisky ze zahraničních cest.

Rozhovor v televizi

Ve středu je odcházející prezident očekáván na jednání české vlády. Kabinet se sejde v 9:00 ve Strakově akademii a Klaus by se měl s ministry přijít rozloučit. O týden později by naopak na schůzi kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) měl poprvé dorazit nový prezident Miloš Zeman. Rovněž na středu avizuje Česká televize hodinový rozhovor s Klausem. Ve čtvrtek ve 20:00 pak Česká televize odvysílá živě z Pražského hradu Klasův poslední projev ve funkci prezidenta.

V pátek se už jako bývalý prezident zúčastní Zemanovy slavnostní přísahy.

Do konce svého úřadování by ale ještě mohl stihnout některé prezidentské úkony, například podepsat zákony. Možné také je, že v příštím týdnu ještě stihne jmenovat nového ministra obrany. Jeho jméno zatím není známo, ale premiér Petr Nečas (ODS), který nyní úřad dočasně vede, dává najevo, že nestranického odborníka chce do čela významného ministerstva nominovat co nejrychleji.

Klaus již dříve uvedl, že aktivní ve veřejném životě chce být také po odchodu z úřadu. Stane se spolupracovníkem amerického Institutu Cato, zahájí také činnost svého nyní vznikajícího institutu.