Změna tarifů byla jedním z několika témat, které dnes koaliční představitelé na více než čtyřhodinovém jednání řešili. "Tam se koaliční rada jednoznačně shodla na tom, že nepodporuje tento návrh a vláda bude dále tuto záležitost řešit," uvedl k tomu Faltýnek.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková podle něj sama připouští, že navržené tarify nejsou dogma. Ve změnu návrhu věří i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Věřím, že ten tlak a ta stanoviska i odborníků jsou tak jednoznačná, že paní předsedkyně k takovému kroku se neodhodlá," konstatoval.

Vitásková dnes s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který právě změny tarifního systému plateb za elektřinu připravoval. K ukončení přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový matematicko-technický model.

Dosavadní návrh vadí i lidovcům, jejichž poslance přitom podle šéfa klubu Jiřího Miholy ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ubezpečoval, že žádné zvýšení cen elektřiny nenastane. Současný návrh by ale podle Sobotky znamenal dražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

Cena elektřiny se měla podle dosavadního návrhu odvíjet mimo jiné podle velikosti jističe.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Vitásková už dříve řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až 15 let. Zároveň upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda. Podle serveru Aktuálně.cz se s největší pravděpodobností již nestihne termín spuštění platby nové, který byl původně stanovený na leden 2017.