Co vás přitáhlo ke kočkám?
Když jsem pracovala v zoo, narodila se tam koťata od toulavé kočky. Taková tam být nesmějí – buď se rozeberou, nebo utratí. Takže jsme si je rozebrali a já si vzala jedno, které záhy začalo zlobit. Až do té doby jsem byla pejskařsky zaměřená: původně jsem chtěla trénovat psy, proto jsem také vystudovala kynologii na vysoké škole. Teď jsem ale propadla kouzlu koček a „přesedlala jsem“.

Kdo si vlastně koho ochočil?
Kočky mají vlastní kouzlo – podívají se a mají vás, omotají si vás kolem prstu. Ta kočka si mě ochočila, ale brzo jsem pochopila, že to tak být nemělo, a začala jsem ji vychovávat.

TV seriál Kočka není pes lze sledovat na webu ČT iVysilani.cz
Psy vybírejte podle povahy, ne vzhledu, říká zvířecí mág Rudolf Desenský

Dokážeme vůbec správně pochopit kočičí chování?
Lidé si kočky strašně polidšťují, to je problém číslo jedna. S kočkou musíte zacházet jako s rovnocenným partnerem – ne ji brát jako blbé zvíře, ale ani ji nestavět na piedestal. Jinak s vámi hned začne zametat. Kočky se nám snaží porozumět, komunikovat s námi. Víte třeba, že normálně v přírodě vůbec nemňoukají? To se naučily až v lidských domácnostech. Naučily se tam frekvenci dětského pláče, protože vědí, že hlavně ženám dětský pláč ihned spustí v hlavě kontrolku – pozor, něco se děje! A tak si mazaně vynucují naši pozornost.

TV seriál Kočka není pes lze sledovat na webu ČT iVysilani.czZdroj: Mikuláš Křepelka, Česká televizeZ čeho nejčastěji pramení naše potíže s kočkami?
Z našich iluzí a toho, že je nechápeme, že jim nejsme ochotni dopřát to, co potřebují. Kočka je s námi v domácnosti teprve sto let – vlastně až kolem první světové války jsme kočky zavřeli v bytech bez možnosti chodit ven. Pořád jsou polodivoké, nezávislé, neumějí s námi tak docela žít. Musíme jim proto dopřát dostatek pohybu a členitý prostor, aby se doma cítily v bezpečí a v pohodě. Což třeba u psa nemusíte – tomu stačí jít třikrát denně ven a je spokojený; hlavně že je se svým milovaným pánem.

Jakému plemenu dáváte přednost?
Mám tři pouliční mouriny, miluju je, to jsou ty nejlepší kočky. Ale víte – je to hrozně specifi cké. Kočky jsou jak bonboniéra: nikdy nevíte, co ochutnáte.

Kočky lidem často nahrazují mezilidský citový kontakt…
Ano, vídám to v domácnostech, kam jezdím. Třeba starší ženy, kterým nevyšel vztah s partnerem, si kočku pořizují jako náhradu kontaktu s člověkem. Leckde číči nahrazují i děti. Až nezdravý kontakt s kočkou ale není dobrý ani pro jednu stranu. Kočka má pak dost často z přehnané péče psychické problémy. Je na vás nezdravě fixovaná – když odejdete, začne plakat a škrábat nebo si vylizuje srst, často až do živé tkáně. To je u ní uklidňující chování. Když pohybuje hlavou a líže si kožich, je to jako když se člověk uklidňuje kýváním tělem.

V Karviné údajně skupinka chlapců umlátila k smrti kočku.
Ubití zvířete? Agrese dětí plyne ze vzorů a minima komunikace, říká psycholog

Proč u nás tak rychle roste obliba koček?
Podle mých údajů je koček v českých domácnostech asi o milion víc, než psů. Je to hlavně tím, že člověk si pořídí psa a k němu třeba tři kočky. Lidé už se nerozlišují na pejskaře a kočkaře – v rodinách se to míchá. Kočky získaly převahu proto, že žijeme v uspěchané době a nemáme na nic čas. Potřebujeme mít doma někoho, s kým se pomazlíme, a kočka je ideální. Dvanáct hodin naší nepřítomnosti obvykle pohodlně zvládne, někdy i dva dny – nemusíme se tedy tolik starat o venčení. To by se psem nešlo.

Zkoušela jste někdy některý z překladačů předení?
Ne – ty se opírají jen o domněnky. Nevíme, co nám zvířata chtějí říct. Třeba právě předení nefunguje jako vyjádření spokojenosti, ale jako uklidňování se. Kočka přede, když ji drbete, ale také když rodí – protože je to pro ni uklidňující zvuk. Funguje to podobně jako v józe zvuk „óm“. Kočka přede, když je nervózní, nebo ji něco bolí: snižuje si tím práh bolestivosti. Nemůžeme však s jistotou říct, jestli přede proto, že je jí něco příjemné, nebo tím říká: Pozor, brzdi!

Jak si mám vybrat kočku?
První krok je zvolit, jestli chceme kočku z útulku nebo „papírovou“. Doporučuji brát si ty z útulku – jsou vděčné za pelíšek, který jim nabídneme. Musíme jim však zařídit prostor, škrabadlo, misky, záchod, pelech a krmení. Hodně také záleží na tom, máme-li kočku stromovou nebo křovinovou. To ale bohužel zjistíme až v dospělosti, po prvním roce života.

IVO BARTÍK

Velký bílý žralok. Ilustrační snímek
Nejobávanější predátoři oceánu? Žraloci prchají před kosatkami, zjistili vědci