O prodloužení lhůty požádala sama komise. Její členové se shodli na tom, že říjnový termín pro ukončení práce není možné stihnout. Komise chce ještě vyslechnout některé další aktéry, možné jsou i opakované výslechy vybraných svědků. Poslanci také mají k vyhodnocení stovky stran dokumentů.

Komise se zatím sešla sedmkrát a vyslechla už většinu aktérů včetně například bývalého ředitele zaniklého protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, který na protest proti změnám od policie odešel. Před komisí vystoupili třeba i policejní prezident Tomáš Tuhý, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a někteří členové vlády.

Slyšení exředitele GIBS

Další schůze komise se uskuteční ve čtvrtek. V plánu je slyšení bývalého ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Bílka.

Členové komise ještě nedokončili výslech bývalého detektiva někdejší protimafiánské policie a kritika reorganizace Jiřího Komárka, jenž nařkl Tuhého z „brutálních úniků ze spisů". Prohlásil také, že pokyn k reorganizaci dal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvodem podle něj bylo to, že se před volbami obával policejních zásahů ze strany protimafiánského útvaru vůči ČSSD. Tuhý i Chovanec jeho vyjádření v minulosti opakovaně odmítli.

Komise už dřív uvedla, že Komárkova tvrzení nejsou průkazná. Vyšlo navíc najevo, že prověřování policejního prezidenta provázela záměna příchozí a odchozí textové zprávy v mobilním telefonu, který dříve používali jeho blízcí. Podezření z vynášení údajů z vyšetřování údajně zmanipulovaných zakázek tím s největší pravděpodobností padlo. Spis ohledně Tuhého vedený olomouckým státním zastupitelstvím se nyní prověřuje. Tuhý označil už dřív v deníku Právo nařčení z toho, že někdo z jeho okolí varoval dotčené před policejní razií, za vykonstruované a předem připravené.