Filip uvedl, že reforma soudnictví by narušila dělbu moci a podřídila soudce politikům. "Polsko se tak vrací zpět do doby před francouzskou revolucí, kdy lidé neměli žádná práva a spravedlnost drželi v rukách ti nejmocnější," napsal s tím, že se rozpadá polský právní stát.

Robert Pelikán
Ministr Pelikán se mračí nad polskou reformou soudnictví

"Pokud se vládě reformy podaří prosadit, odnese to nejen polský lid, ale i my, členové visegrádské čtyřky. Pohrdáním základních práv a zásad právního státu polská vláda ohrozila tuto fungující alianci, ale také společné zájmy členských států V4," uvedl předseda KSČM. "Neumím si představit, že by V4 mohla dále fungovat, pokud budou Polsko v této alianci zastupovat ti, kteří doslova opovrhují ochranou práv a svobod občanů," doplnil.

Ilustrační foto
Senát proti Sněmovně, chce zachovat Vojenskému zpravodajství i bezpečnost

Rychetský ve středu uvedl, že se zákonodárná a výkonná moc v Polsku snaží ovládnout soudy a zbavit je nezávislosti. Pelikán tento týden poslal dopis svému polskému protějšku Zbigniewu Ziobrovi, ve kterém vyjádřil znepokojení nad reformou soudnictví a vyzval polského ministra, aby její další projednávání zvážil.

Kontroverzní reforma soudnictví podle polské opozice podřídí dosud nezávislé soudy vládnoucím politikům. Navrhovaný zákon by také umožnil vyměnit všechny soudce nejvyššího soudu. Proti reformě se v Polsku konají demonstrace, kritizuje ji i Evropská komise.