Ondráček na svém facebooku uvedl, že ocenění jeho spolupráce s ČSBS bylo nečekané. Za co konkrétně medaili dostal, však neuvedl.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.
Imunitní výbor se postavil za komunistu Ondráčka. Vydání policii nedoporučil

Podle serveru iDNES.cz se k důvodům ocenění nechtěli vyjadřovat ani představitelé ČSBS. Předseda svazu Vodička nebyl k zastižení a jeden z místopředsedů Emil Šneberg serveru pouze řekl, že Ondráček pracuje ve prospěch národa.

Člen pohotovostního útvaru

Ondráček jako člen policejního pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během takzvaného Palachova týdne. Pro časopis Mladý svět také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989.

Poslancem za KSČM je Ondráček od roku 2013. Do povědomí se dostal mimo jiné návrhem zařadit do trestního zákoníku paragraf trestající hanobení prezidenta republiky vězením.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.
Ondráček nepodpořil Babiše kvůli výhradám k programu. KSČM to akceptuje

Počátkem letošního března byl Ondráček zvolen předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho zvolení vyvolalo demonstrace, jejichž účastníkům vadila Ondráčkova předlistopadová minulost. Po čtyřech dnech Ondráček na předsednictví rezignoval.