„Vážně uvažuji o tom, že je potřeba vrátit do trestního zákona trestný čin příživnictví," řekl Filip. Je podle něj evidentní, že někteří „zneuživatelé sociálních dávek, případně příspěvků nejsou ochotni poctivě pracovat". Poznamenal, že cílem zákona by nebylo trestat někoho, kdo nepracuje, ale má dostatek prostředků a nežije na úkor někoho jiného. Jako příklad uvedl muže, který žije z nemocenské dávky a bydlí v bytě své bývalé manželky, která s tím nesouhlasí, z bytu ho ale nemůže dostat.

Příživnictví bylo trestným činem v období komunismu. Oficiálním cílem bylo trestat ty, kteří se neživili poctivě. Paragraf byl ale zneužíván pro trestání disidentů a lidí nepohodlných vládnoucímu režimu.

Na tiskové konferenci dnes také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že komunisté chystají zákon o nepromlčitelnosti trestných činů z privatizace. Měl by podle něj umožnit vyšetřit trestné činy týkající se privatizace z 90. let a pomoci státu vrátit odcizené peníze. Strana návrh podle něj představí v řádu několika týdnů, řekl.

Komunisté podobný návrh předložili už před několika lety, vláda Petra Nečase jej ale nepodpořila. KSČM tehdy zákon zdůvodňovala tím, že proces odstátnění majetku po konci totalitního režimu provázela řada excesů, přičemž neexistoval dostatečný právní rámec. Do současnosti nebyly podle tehdejších poslanců KSČM vyřešeny případy obcházení zákona o malé privatizaci, využívaní nelegálních peněz nebo neplacení bankovních úvěrů, které sloužily k zaplacení privatizovaných podniků.