Členové výboru dnes podle něj také odmítli jednat o svolání mimořádného sjezdu. Výbor naopak podpořil záměr aktualizovat program strany a připravit k němu dokumenty tak, aby se jimi mohl zabývat sjezd strany na jaře 2020.

KSČM: Josef Skála, Petr Šimůnek,Vojtěch Filip, Jiří Dolejš
KSČM řeší volební debakl. O odvolání předsedy Filipa jednat nebude

Ústřední výbor se dnes sešel, aby zhodnotil výsledky voleb, po kterých Filip čelil výzvám k rezignaci. O návrzích na odvolání předsedy strany ale dnes výbor nerozhodoval, protože neschválil zařazení tohoto bodu na program jednání. Podle kuloárních informací hlasovala pro asi třetina delegátů.

Volební debakl

Komunisté ve volbách přišli o své zastoupení v Senátu a ztratili 1200 obecních křesel. Filip zopakoval, že výsledek voleb je zklamání. Nejvyšší orgán strany mezi sjezdy za to dnes podle něj přijal svůj díl odpovědnosti, který však nesou funkcionáři na všech úrovních. Upozornil také znovu na to, že ve srovnání s dalšími stranami mají komunisté stále relevantní počet mandátů na komunální úrovni a že typu voleb musí mimo jiné přizpůsobit kampaně.

Na jednání, které trvalo sedm a půl hodiny, dnes výbor orgánům strany uložil, aby na grémiích vedly věcnou a srozumitelnou diskusi. "K tomu i vedlo usnesení, které vyslovilo zásadní nesouhlas s činností takzvané platformy Restart, která vystupovala s tou svou kritikou dříve, než ji byly schopny projednat stranické orgány. Protože ti konkrétní jmenovaní lidé, podporovatelé té platformy, s tím na stranickou schůzi nepřišli," řekl Filip.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.
Vedení KSČM doporučilo poslancům podpořit rozpočet se schodkem 40 miliard

O mimořádném sjezdu se podle něj dnes nejednalo, protože se bod nedostal na program. Možnost zařadit jednání o mimořádném sjezdu na program příští schůze ústředního výboru, která se bude konat v prosinci, členové výboru neschválili. Pro bylo pouze 11 hlasů, přítomných členů výboru bylo podle mluvčí strany Heleny Grofové zhruba 100.

Nynější vedení KSČM vzešlo z mimořádného sjezdu, který se konal letos v dubnu po propadu strany v loňských sněmovních volbách. Skála, který patří k nejsilnějším kritikům Filipa, tehdy z vedení strany vypadl.

Příprava na konferenci

Strana se nyní podle Filipa bude připravovat na konferenci k organizační struktuře, kterou chce mít flexibilnější, aby se mohla lépe prezentovat veřejnosti. Bude chystat také programovou konferenci a sjezd, který by se měl konat na jaře 2020. Komunisté chtějí aktualizovat svůj současný program tak, aby se podle nových materiálů mohli připravit na krajské a senátní volby za dva roky a získali v nich lepší volební výsledek než nyní, řekl Filip.

Petr Vícha
KSČM nebude mít žádného senátora, za ČSSD zvolen jen Vícha

Ústřední výbor dnes podle předsedy KSČM podpořil také záměr vedení strany připravit návrh na jednokolové volby do Senátu, který už v pátek schválil výkonný výbor komunistů. Podobný záměr oznámili Piráti poté, co Senát ve čtvrtek zamítl senátorský návrh na nahrazení dvoukolového systému voleb jednokolovým podle australského vzoru.

Neúspěch ve volbách dnes rozebíralo v Hradci Králové také širší vedení sociální demokracie. Dle očekávání vyslovil ústřední výkonný výbor důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi, nakonec ale nehlasoval o důvěře v prvního místopředsedu a jednoho z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD Jiřího Zimolu, ač o to stejně jako Hamáček žádal.