„Bylo podáno několik dílčích odvolání. Soud zamítl jednu část, která se týká zrušení předběžného opatření," řekl Kruliš. Předběžným opatřením se bývalí členové středočeské organizace strany chtěli domoci toho, aby se sobotní sněm nekonal. Soud jim vyhověl, a vedení SPOZ se proto odvolalo.

Jedno z odvolání podala strana v úterý. Podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci dorazilo na soud dnes. „Ještě nemá ani spisovou značku," řekla ČTK Puci. Podle Kruliše ale existuje odvolání více. Vedení zemanovců dosáhlo zatím alespoň toho, že stěžovatelé musí u soudu složit zhruba 300.000 korun, což mají být náklady na konání sněmu v pražském TOP hotelu. Kruliš uvedl, že strana náklady vyčíslila až na půl milionu, tomuto návrhu ale soud nevyhověl.

Mluvčí obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná dnes řekla, že soud vydal předběžné opatření, který zatím konání sjezdu zakázal. Protože proti tomu podle Novotné bylo podáno odvolání, bude muset případ vyřešit nadřízený městský soud. Ten by měl sjezd definitivně zakázat, nebo povolit.

Kandidátem na předsedu Veleba

Podle serveru IHNED.cz je rozhodnutí soudu takové, že se sněm nemá konat, dokud se strana nevypořádá se žalobou svých bývalých členů ze Středočeského kraje. „Byli sesazeni ze svých funkcí a vyloučeni poté, co centrální vedení uspořádalo středočeský kongres, aniž by na to mělo podle stanov právo. K potřebnému počtu hlasů na odvolání nepohodlných straníků si vedení v čele s Vratislavem Mynářem a Martinem Nejedlým pomohlo náborem nových lidí," uvedl server. Podle vedení strany ale vše proběhlo v pořádku.

Návrh soudu, aby se sobotní volební sněm nekonal, podal bývalý místopředseda středočeské organizace strany Jiří Vodička kvůli údajně neplatné krajské konferenci z loňského srpna. Podle předsedy zemanovců Zdeňka Štengla se tak bývalí členové strany snaží její chod poškodit.

Strana v předčasných volbách loni na podzim zcela propadla. Uskupení, jehož čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, podle některých odborníků mělo šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, strana ale nakonec získala jen kolem 1,5 procenta hlasů. Uškodily jí i vnitřní rozpory kvůli údajné nedemokratičnosti, které pokračují i nadále.

Mimořádný volební sněm zemanovců se měl uskutečnit v sobotu v pražském TOP hotelu. Kandidátem na předsedu mohl být mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který to potvrdil na nedávném sjezdu komory v Olomouci. Na volebním sněmu SPOZ chtěl promluvit také prezident Zeman.