Období od 26. srpna do 22. září bude jako celek teplotně mírně nadprůměrné. Nejteplejší bude příští týden, kdy se průměr nejvyšších denních teplot bude pohybovat kolem 28 stupňů. Denní maxima ale mohou překročit i tropickou třicítku.

Koupaliště Polanka. Ilustrační foto
Krásný byl konec června, prázdniny byly horší, hlásí koupaliště na Třebíčsku

Na začátku nového školního roku se podle meteorologů ochladí. První dva zářijové týdny se budou teploty pohybovat kolem 22 stupňů Celsia. Ještě o dva stupně nižší by měly být teploty v týdnu od 16. do 22. září.

Z hlediska srážek nebudou následující čtyři týdny vybočovat z množství obvyklého v této části roku. Průměrný úhrn srážek v Česku je v tomto období 56 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 26. srpna do 22. září je 14,1 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1996, kdy se průměr dostal jen na 11,6 stupně. Naopak nejtepleji bylo před třemi lety s průměrem 17,4 stupně.

Následky nočních bouřek v Olomouckém kraji, 21. 8. 2019
Hasiči likvidují následky nočních bouřek. Vítr shazoval stromy i střechy

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.