„Člověk bude povinen umožnit úředníkovi přístup ke kotli, popřípadě ke skladu paliva, což samozřejmě neznamená, že úředník bude moci běhat někde po domě a koukat, jakou má kdo sedačku v obýváku nebo značku televize," zdůraznil v Deníku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj nejde o šikanu či podporu sousedského udavačství. Obce jen dostanou nástroj, jak bojovat proti lidem, kteří opakovaně terorizují své okolí pálením odpadků a nevyhovujícího paliva.

Kontrola kotlů se ale dotýká i práva na soukromí, což bude pranýřovat opozice. „Sobotka a Babiš nedají pokoj a prolamují jednu hranici za druhou. Po bankovním tajemství je to nedotknutelnost obydlí. Socialismus je zpět," hřímal v prosinci šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Na druhou stranu, byl to právě jeho kolega a exministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který si už v roce 2011 s myšlenkou kontrol pohrával.

Plošný zákaz uhlí?

Právní disputace se povede o tom, že kromě práva na domovní svobodu existují i právo na zdravé životní prostředí a právo na ochranu zdraví člověka. A ty jsou v daném případě podle ministerstva „vyšší kartou".

Pojistkou proti eventuální šikaně má být prvotní písemné upozornění, teprve po něm by mělo dojít k místní kontrole v domě. Stejně tak udání od lidí bude muset být podpořeno „relevantními důkazy" (viz grafika).

Nevládní ekologické organizace sdružené v Zeleném kruhu konstatovaly, že zákon sice počítá s kontrolami u lidí, ale chybí mu nástroje zaměřující se na hlavní zdroje znečištění – topení uhlím, automobilovou dopravu a uhelné elektrárny. Jak včera Deníku řekl expert na politiku životního prostředí Daniel Vondrouš, Česko by se mohlo inspirovat Polskem. Tam mají obce možnost zakázat na svém území topení hnědým uhlím. Přistoupil k tomu třeba Krakov. „V našich podmínkách to není řešení, které by šlo plošně aplikovat. Třeba na Ostravsku je topení pevnými palivy rozšířené a jeho zákaz by byl sociálně neúnosný. Zákaz by spíše využily bohatší regiony nebo obce, jako je třeba Karlova Studánka, kde jsou vzdušné lázně a vzduch tam musejí hlídat," míní Daniel Vondrouš.

Jak včera Deníku řekl ministr Brabec, není zcela proti. „My se rozhodně nebráníme diskuzi takovou kompetenci obcím dát," uzavírá šéf resortu.

Čím topíš, občane?